Alle resultaten

Voor elk probleem een oplossing verzinnen

Sociaal
Voor elk probleem een oplossing verzinnen

Voor elk probleem een oplossing verzinnen

Miljoenen heeft de landelijke overheid geïnvesteerd om meer vrouwen voor techniek te winnen. Niet onbegrijpelijk, in Nederland kiezen er in vergelijking tot andere landen veel te weinig vrouwen voor techniek, terwijl deze sector een groot personeelstekort heeft. Op de werkvloer zien we echter vooral mannen. Het aantal vrouwelijke studenten neemt wel inmiddels toe, een voorbeeld daarvan is Sanne te Loo uit Bredevoort. Zij volgt de opleiding allround constructiewerker. Een mbo-opleiding, niveau drie, die wordt gegeven aan de Anton Tijdink school in Terborg.

Als we Sanne vragen wat ze nu zo leuk vindt aan techniek, is ze duidelijk: “In de techniek leer je om voor elk probleem een oplossing te vinden. Dat is eigenlijk wat mij er zo in trekt.” Sanne is er al vroeg mee in aanraking gekomen. “Mijn vader heeft een technische baan. Ik ging vaak met hem mee en leerde hoe je een fiets of afwasmachine repareert.” Eenmaal op het vmbo kwam ze in aanraking met een techniekdocente, haar voorbeeld heeft bijgedragen aan de keuze voor techniek “want als zij het kan, waarom ik dan niet.” De vooroordelen over techniek als mannenwereld en het vuile werk vindt ze overdreven. “Het voordeel van met mannen werken is, dat ze lekker direct en duidelijk zijn. Dan moet je als meisje wel je mond opendoen en laten zien dat je er bent. En natuurlijk maak je weleens vuile handen, maar dat doe je ook als je ouderen verzorgt.” Wat ze na haar opleiding gaat doen is voor een deel uitgestippeld. Ze gaat aan de slag bij Eeftink Rensing in Lichtenvoorde. Niet verwonderlijk, want in de techniek is altijd werk te vinden, of zoals Sanne het verwoordt: ”de techniek ontwikkelt zich snel, daardoor zijn er altijd nieuwe uitdagingen.”

Sanne is gewonnen voor de techniek, nu de andere meiden nog. Over meer vrouwen in de techniek heeft Sanne wel een paar ideeën. “Ik vind het belangrijk dat de vrouwen die in de techniek zitten veel meer als ‘promotiemateriaal’ worden gebruikt. Verder zou ik stimuleren dat de sales mensen in de techniek vaker een vrouw zijn. Op de basisscholen zou ik techniek als vak invoeren, op mijn school was dat zo en dit heeft mij geholpen. Thuis wordt het tijd dat als er wat gerepareerd moet worden de meiden meer de kans krijgen om dat zelf te doen.”

Sanne te Loo (eigen foto) (Groot)

Tips van Sanne voor meer vrouwen in de techniek

  1. Vrouwen in de techniek ‘gebruiken’ als promotiemateriaal
  2. Meer vrouwen voor de sales in de techniek
  3. Techniek als vak invoeren op de basisschool
  4. Meiden thuis meer zelf laten repareren

 

 

Bekijk alle resultaten