Door Meike Wesselink
“Toen er grondstoffenschaarste was en ik niet wist waar ik het zoeken moest, zocht ik contact met de ondernemers en innovatiemakelaar Harold Vulink, oftewel ons ACT-bestuur. Zij hebben mij direct verder geholpen.” Carolien Nijhuis van Nijhuis Group heeft al jaren een fijne wisselwerking met ACT, de Achterhoekse regio van RCT Gelderland. Ze zat in het bestuur en is sinds kort voorzitter van ACT (het Achterhoeks Centrum voor Technologie). Zelf draagt ze dus ook bij aan de wisselwerking. Haar bedrijf, Nijhuis Group uit Winterswijk maakt kwaliteitsproducten van staal, RVS en aluminium voor constructiedoeleinden en machinebouw en rubberproducten voor de voedingsindustrie. Met haar bedrijfskundige achtergrond gaat Carolien volop voor innovatie en ontwikkeling. Met name met ontharingsborstels en toebehoren voor de vleesverwerkende industrie is Nijhuis Group wereldwijd een belangrijke speler. Door kwalitatief hoogwaardige producten weg te zetten, onderscheidt Nijhuis zich. In de afgelopen zes jaar is Nijhuis Group gegroeid van negen werknemers naar dertig. Om te kunnen blijven groeien en daarmee ook het gebrek aan goed, technisch personeel op te lossen, ligt de focus nu op robotica. De eerste van in totaal vier robots is onlangs geïnstalleerd. Kennis hierover is onder andere via RCT Gelderland vergaard. Als je meer wilt horen en zien over de Nijhuis Group bekijk dan de eerste vier minuten van ‘Ondernemersproat’. Heb je meer tijd dan is het zeker de moeite waard om het programma helemaal te bekijken.
Carolien is een autoriteit als het gaat om inclusiviteit op de werkvloer en beweert dat een divers personeelsbestand bedrijven, innovatiever, winstgevender en toekomstbestendiger maakt. Zo nu en dan pakt ze het podium bij RCT Gelderland om ook hierover haar kennis te delen.
Van de dertig werknemers van Nijhuis Group is 40% vrouw. “Vrouwen hebben een andere manier van denken dan mannen. Ze zijn oplossingsgericht. Waar een man zich het liefst richt op technische details, willen vrouwen weten naar welke oplossing ze toewerken vóór ze aan iets bijdragen. Zo’n andere visie geeft een enorme meerwaarde. Tegelijkertijd vraagt het om afstemming want de randvoorwaarden op de werkvloer moeten goed zijn om vrouwen aan je bedrijf te kunnen binden. Het gaat dan over goede loonschalen, flexibele werktijden, kinderopvang, maar ook om het bieden van een veilige werkplek.”
“Hoe meer diversiteit in culturele achtergrond, geslacht en leeftijd hoe meer invalshoeken je tot je beschikking hebt. Ik denk dat juist nu, in een tijd van schaarste en verduurzaming deze verschillende perspectieven helpen om meer out of the box te kunnen denken. Bedrijven met een meer diverse vertegenwoordiging van personeel, kunnen daardoor innovatiever, winstgevender en toekomstbestendiger worden.”
Carolien is zelf getrouwd met een man van Turkse komaf. Haar bredere kijk op de wereld zorgde als vanzelf ook voor diversiteit op de werkvloer, iets waar ze zich in eerste instantie minder bewust van was. Nijhuis Group heeft werknemers van Turkse, Jezidische, Syrische en Molukse afkomst, maar ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. En iedereen draagt verantwoordelijkheid. “Als bezoekers de productiehal binnenkomen worden ze altijd hartelijk ontvangen en is er altijd wel iemand die een rondleiding geeft. Geregeld krijg ik te horen: ‘Wat kijken die collega’s bij jullie fris uit de ogen.’ Dat klopt. Werken bij ons wordt ook echt als prettig ervaren en we hebben relatief weinig verloop. We geven er dan ook veel aandacht aan.”
“Iedereen binnen Nijhuis Group ontwikkelt zich en dat kan op elk niveau. We werken met een persoonlijk ontwikkelplan en iedereen wordt uitgedaagd om te ontdekken waar zijn of haar kwaliteit ligt. Eerst moet je ontdekken wie je zelf bent en wat jouw meerwaarde is voordat je een ander kunt begrijpen en ontdekken wat je aan iemand hebt.”
“Bij ons gaat ook niet alles feilloos en er zijn wel eens conflicten en soms moet je ook gewoon concreet leiderschap laten zien. We komen immers samen om te werken en waarde toe te voegen. Wij zijn gezegend met een Operations Manager die alles haarfijn aanvoelt. Gedrag dat we liever niet willen, laten we nooit zomaar gaan. We doen er veel aan om een veilige werkplek te bieden voor iedereen. We hanteren een eerlijke salarisopbouw en zijn transparant. Fouten maken bij ons mag ook en we drinken zo nu en dan samen een potje bier. Humor doet ook veel.”