Warmte en koelte benutten in plaats van afvoeren

Op 17 juni is de kennissessie ‘Papier en Verpakking’ uit de Stedendriehoek te gast bij de Koninklijke Van der Most in Heerde. Een familiebedrijf in de grafische sector dat onder andere gespecialiseerd is in het maken van enveloppen, zoals de blauwe envelop van de Belastingdienst. Zoals gebruikelijk komt de gastheer of gastvrouw met een adviesvraag aan de anderen, deze luidt: ‘Hoe kunnen wij de warmte/koelte gebruiken om onze productie warm/koel te houden om zo energie te kunnen besparen?’ Binnen de fabriek is er sprake van onderdruk, waardoor in de zomer koele lucht en in de winter warme lucht wordt afgevoerd.  

We starten het bezoek echter met een introductie van Renee van der Most over het bedrijf en een rondleiding door de productie. Willem van der Most heeft het bedrijf in 1904 opgericht. Inmiddels werken er een kleine 400 mensen. Van der Most heeft een eigen BBL-opleiding op niveau twee en drie. Naast het ‘aloude’ drukproces is het bedrijf heel modern. Zo beschikken ze over een gesloten portaal voor klanten, de MostShop en zijn ze MostBranded gestart, waardoor ze klanten kunnen adviseren over hoe hun organisatie het verschil kunnen maken. Zo duurzaam mogelijk willen ze opereren. Daarom wordt er gebruik gemaakt van FSC-papier, wordt een deel van de elektriciteit door eigen zonnepanelen opgewekt en hebben ze zich aangesloten bij de kennissessie.

Het gesprek over hun adviesvraag levert de volgende ideeën op: eigenlijk weet Van der Most niet precies hoeveel energie er verloren gaat. Digitaliseren en data verzamelen zouden hierbij kunnen helpen. Isolatie wordt veel genoemd. De leidingen kunnen geïsoleerd worden, een van de deelnemers, Neenah Coldenhove, is hierin geslaagd. Het is ook mogelijk om isolatie als het ware tegen de leidingen aan te spuiten, je hoeft ze dan niet helemaal in te pakken. Warmte van de buren betrekken, zou kunnen helpen. De sprinklerinstallatie kan gedeeltelijk als buffer gebruikt worden en je kunt besparen op perslucht. Voldoende ideeën waarmee Van der Most aan de slag kan. Tot slot spreken we af om in het najaar bij Intrapec een nieuwe sessie te beleggen.

Bekijk alle resultaten