Alle resultaten

Wat goed is, opnieuw gebruiken

Schoon
Wat goed is, opnieuw gebruiken

Wat goed is, opnieuw gebruiken

SecondTech is een onderneming die gebruikte industriële producten een tweede kans geeft. Overigens kunnen dat ook nieuwe producten zijn die te lang op voorraad zijn of overblijven van projecten. Daarnaast geeft het bedrijf mensen een tweede kans. Dit zijn mensen die nu veelal een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar graag willen werken. Manfred Kugel en Bart Steens zijn de ondernemers, Peimon uit Iran is de eerste medewerker.

In 2018 is SecondTech van start gegaan. Wat was de beweegreden van beide ondernemers?  Kugel: “Ik wil dat mijn dochter ook nog in een mooie wereld kan leven en dat lukt alleen als we stoppen met de uitputting ervan. We moeten veel meer toe naar hergebruik, daardoor hebben we minder grondstoffen nodig.” Maar dit is niet de enige reden: “Ik hou van technische producten en vind het zonde om onderdelen, die vaak nog prima te gebruiken te zijn, zomaar weg te gooien.” Kugel noemt zijn onderneming circulair en niet lineair, zoals de meeste andere ondernemingen dat wel zijn. “Het verschil is dat bij veel andere ondernemingen de medewerkers het bedrijf dienen, terwijl dat bij ons omgekeerd is. Overigens is winst helemaal geen vies woord, ook wij willen wat verdienen, alleen is het niet het enige doel.” Steens is de onderneming gestart omdat “ik mijn vaardigheden wil inzetten, ervaring wil opdoen met ondernemen. De keuze voor circulair ligt dan wel voor de hand, we moeten echt meer grondstoffen gaan hergebruiken.” 

E-novation

Binnen de Cleantech Regio is het project E-novation gestart. Het project beoogt elektronisch afval tegen te gaan. “En vergis je niet, elektronisch afval is de snelst groeiende afvalberg. Als we niets doen is er in 2050 een berg van 120 miljoen ton afval”, voorspelt Kugel. SecondTech is een van de partijen die deelnemen aan dit initiatief. Enkele andere deelnemers zijn: Van Gerrevink, Weee Nederland, Saxion, HR Premium Parts, Foenix, Circulus-Berkel, de Cleantech Regio, de gemeenten Apeldoorn en Epe. Het project richt zich op vier pijlers: wasautomaten en koelkasten, consumentelektronica, cv-ketels en elektromotoren. SecondTech heeft, mede voor dit project een E-teststraat ontwikkeld. Hierin worden elektronische onderdelen getest op hun kwaliteit. Het gaat vooral om motoren, elektromotoren en elektronische producten. Kugel geeft een voorbeeld: “Een motor wordt op de tester gezet, de data over deze motor worden verzameld in een rapport en vervolgens opgeslagen in een database. Dit rapport is straks beschikbaar voor de klant en geeft een beeld over de kwaliteit van bijvoorbeeld deze elektromotor. Verder kiezen we er bewust voor dat mensen die niet technisch onderlegd zijn de tests kunnen uitvoeren. De teststraat geeft straks onder meer aanwijzingen over de wijze waarop de motor aangesloten dient te worden. De gedachte achter het laten testen van elektronische apparaten door niet-technische mensen hangt natuurlijk samen met de keuze van SecondTech voor medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

Aan klanten komt SecondTech vaak via mond-tot-mondreclame. Daarnaast speelt de regio hierin ook een rol, alhoewel de eerste klant van het bedrijf een tankstation uit Spanje was. Hollander Techniek uit Apeldoorn wil op termijn gaan werken met slimme schakelkasten, die zelf informatie verzamelen over onder andere het aantal schakelingen, bedrijfsuren en temperatuur. Samen met hogeschool Saxion en Hollander onderzoekt SecondTech nu aan hoe de huidige schakelkasten op componentniveau kunnen worden hergebruikt. Aardige bijkomstigheid: autonome schakelkasten vereisen van medewerkers geen specifieke voorkennis.

Klant én toeleverancier

Het bedrijf bestaat nog te kort om vast te stellen dat er duidelijke fluctuaties in de vraag aanwezig zijn. Wat opviel in 2020 is dat er tijdens het kurkdroge voorjaar veel beregeningspompen zijn verkocht. De afnemer van zo’n pomp komt dan zelf met een bronpomp terug, die SecondTech vervolgens weer kan aanbieden. Ook in dat opzicht is de cirkel dan rond: zelf klant en toeleverancier zijn.

“Ik vind het zonde om onderdelen die vaak nog prima te gebruiken te zijn, zomaar weg te gooien”

Manfred Kugel

 

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten