Alle resultaten

Water droogt spuitwerk

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
SchoonNoord-Veluwe

Water droogt spuitwerk

Een familiebedrijf op de Noord-Veluwe is gespecialiseerd in spuitwerk, verven en interieurdecoratie. De medewerkers en directie hiervan scheppen er genoegen in om panden mooier te maken. Dat kan bij particulieren, maar het zijn ook gebouwen van zorginstellingen of hotels. Om het spuitwerk te drogen is veel energie nodig. Daarvoor wordt aardgas gebruikt. Al langer wil het bedrijf de energie zelf opwekken door zonnepanelen op het dak te leggen. Het bedrijf benadert de innovatiemakelaar van RCT Gelderland om eens mee te denken.

Zijn inspanningen leiden ertoe dat het bedrijf besluit een expert in de arm te nemen en op zijn advies worden zonnepanelen op het dak gelegd. Daarnaast wordt een warmtepomp geïnstalleerd met een bovengrondse bron, een waterbassin, die wordt verwarmd door de elektriciteit die wordt opgewekt met de zonnepanelen. Het warme water wordt via leidingen naar de ruimte gebracht waar het spuitwerk staat te drogen. In de zomer leveren de zonnepanelen veel meer warmte dan in de winter. Door dit surplus nu in te zetten om water te verwarmen, heeft het bedrijf het hele jaar door warm water, dat gebruikt kan worden om het spuitwerk te drogen. Het geheel vergt wel een flinke investering – toch al snel een paar ton. Echter, inmiddels is de gasprijs flink gestegen en is het de vraag of die binnen afzienbare tijd daalt. Voor een investering als deze is dat juist heel gunstig; het betekent dat de terugverdientijd veel korter dan tien jaar wordt. Al met al een mooie en kansrijke ontwikkeling.

Bekijk alle resultaten