Alle resultaten

“We hebben hier veel vertrouwen in elkaar”

Schoon

“We hebben hier veel vertrouwen in elkaar”

In het volledig verbouwde en uitgebreide pand van Linthorst Techniek in Wenum zitten we aan tafel met Joël Franken en Gertjan Linthorst. Het gespreksonderwerp is de wijze waarop Linthorst Techniek omgaat met duurzaamheid en circulair ondernemen. Bij de voorstelronde ontstaat direct een aarzeling bij Franken als we vragen wat zijn functie is bij Linthorst Techniek. Die aarzeling wordt niet veroorzaakt door het feit dat hij pas anderhalf jaar bij Linthorst werkt. Het blijkt wat breder te liggen…

Linthorst Techniek is een familiebedrijf. Gertjan, Gijs en Erik Linthorst leiden het. Zij zijn van de tweede generatie, vader Henk startte in 1978 met het bedrijf. Toch maken de drie broers die aan het roer staan van Linthorst Techniek het niet alleen tot een familiebedrijf. “Dat doen alle 350 medewerkers,” zegt Gertjan Linthorst, “Je komt voor elkaar op en werkt met elkaar en met andere organisaties samen.” Om dit mogelijk te maken moet je wel de mensen aannemen die passen bij die cultuur. Volgens Linthorst lukt dat wel: “Waar ik bij  mensen aannemen vooral naar kijk is of ze authentiek zijn en of ze echt willen samenwerken en zich daarbij kwetsbaar durven op te stellen. Tijdens gesprekken voel ik dat vaak wel aan.”

Projectenorganisatie

De gebroeders Linthorst mogen formeel het bedrijf leiden, zelf zien ze dat dus anders. “Wij zijn een projectenorganisatie, bij ons zijn de mensen die in die projecten de producten maken de leidinggevenden, dus dat zijn de projectleiders en chef-monteurs. Ik zie mij daar veel meer ondersteunend aan. Dit geldt eigenlijk ook voor onze technisch directeur. Hij is afkomstig van een bedrijf dat we hebben overgenomen. We wisten dat hij veel verstand van techniek heeft, toch is hij gewoon tussen de mensen begonnen. Die kregen op een gegeven moment in de gaten dat hij over veel kennis beschikt en gingen te rade bij hem. Zo groeide zijn rol en ontwikkelde hij zich tot een ‘intrinsiek’ leider.”

Niet alleen met het leiderschap gaat het een beetje anders, dan geldt ook voor de functies. Natuurlijk heeft Franken ook, net als andere medewerkers wel een officiële functietitel, maar die vult hij op een eigen wijze in, passend bij het bedrijf. “Dat kan goed, want we hebben hier veel vertrouwen in elkaar”, stelt Linthorst. Dat vertrouwen hebben klanten vaak ook in Linthorst Techniek. “Wij acquireren niet, potentiële opdrachtgevers komen naar ons toe, omdat ze weten dat we geen spelletjes spelen en rechtdoorzee zijn.”

Gijs Linthorst. Gertjan Linthorst en Erik Linthorst

Nieuwe uitdagingen

Opvallend is hoe het bedrijf openstaat voor innovatieve oplossingen. “Mijn broer Gijs is bevlogen van techniek. In de techniek is het nooit af, bovendien zoekt hij nieuwe uitdagingen, wil nieuwe wegen bewandelen.” Los van die bevlogenheid zijn er ook zakelijke redenen om te innoveren: het is een manier om je te onderscheiden ten opzichte van concurrenten en voor Gertjan is er ook nog een andere reden: ”Ik wil iets achterlaten, ook als bedrijf. Het gaat dan dus meer om zingeving. Verder zie ik dat duurzaamheid een woord is dat wel veel gebruikt wordt, maar waar lang niet iedereen het antwoord op heeft. Duurzaamheid vraagt om nieuwe oplossingen, dat is voor mij een belangrijke reden om te innoveren.” 

Als we de heren vragen naar de innovatie of het project waar ze het meest tevreden over zijn, noemt Gertjan onmiddellijk een project in Leiden. In een wijk in deze stad leverde een energiereus energie aan twee grote flats, een verzorgingshuis en een appartementencomplex van een woningbouwvereniging. Daartoe waren een warmtenet en WKK aangelegd. Omdat de energieleverancier daaraan niet veel kon verdienen, ontvingen de bewoners een brief dat de stekker eruit ging. Linthorst Techniek wilde het overnemen. “Toen hebben enkele vve’s (verenigingen van eigenaren) het lef gehad met ons in zee te gaan.” Linthorst Techniek is aan het werk gegaan en heeft een zogenaamde ESCo neergezet. Dit is een Energy Service Company, in feite een bedrijf, dat voor de eigenaar van een gebouw een bepaalde vorm van energiebesparing realiseert. Dit gebeurt op basis van een prestatiecontract. In dit geval bestaat de prestatie uit de levering van energie tegen een lagere prijs. Het gevolg van deze ESCo is dat Linthorst Techniek de flats, het verzorgingshuis en het appartementencomplex geheel van het gas afhaalt en voor de bewoners een collectieve warmtepomp installeert. Linthorst: “Aangezien die warmtepomp zorgt voor warmte met een hoge temperatuur hoeft er in de woningen niet eens zoveel te gebeuren. En als dan de burgemeester van Leiden ons project komt openen, dan glim je toch wel even.”

“Ik wil iets achterlaten, ook als bedrijf”

Gertjan Linthorst

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten