Alle resultaten

“We moeten eerst de dingen die we nu doen, goed doen”

Schoon

“We moeten eerst de dingen die we nu doen, goed doen”

“Als je slib afvoert, blijft er altijd zo’n 10 procent achter in de vrachtwagen, daar rijd je dan mee rond. Daar hebben we iets op verzonnen. Aanvankelijk legden we stro op de bodem, inmiddels hebben we een stroblower die stro in de vrachtwagen blaast, dan loopt het slib er zo uit”, zegt directeur Gerrit Jan van de Pol van GMB uit Zutphen. Een heel praktische innovatie, waar hij meer voorbeelden van heeft. GMB uit Zutphen noemt zichzelf wel de oplosser van het eindprobleem uit het afvoerputje. Het verwerkt slib dat uit afvalwater komt en door waterschappen en industrie wordt geleverd.

De hoofdvestiging van GMB bevindt zich in Opheusden en daarnaast heeft het behalve in Zutphen ook vestigingen in onder meer Tiel en Zoetermeer. “In onze vestigingen in Lichtenvoorde en Venlo hebben we biovergisters aangelegd. Het slib wordt eerst gekookt, dan vergist en vervolgens gaat het biogas naar een WKK voor elektriciteit. Met de warmte die daarbij vrijkomt worden een bejaardentehuis en het zwembad verwarmd”, legt Van de Pol uit. Hij vindt die praktische innovaties heel mooi, maar zo maar aan het innoveren slaan is er bij GMB tegenwoordig niet meer bij. “Bij Feyenoord is Dick Advocaat ook begonnen met de organisatie achterin heel goed neer te zetten; dat is wat wij hier nu ook doen. Je kunt de creatieve mensen pas effectief inzetten als je basissystemen op orde zijn. Als je een nieuw idee wilt uitproberen, kon je vroeger bij GMB gewoon beginnen, tegenwoordig moet je wel een businesscase aanleveren, waarom je denkt dat dit idee gaat werken. Pas als wij daar in de directie ook van overtuigd zijn, kun je aan de slag.” GMB blijft dus innovatief maar wel veel meer vanuit de vraag: wil de klant dit wel, zit de markt hierop te wachten?

Innovatiebezinning

Deze ‘innovatiebezinning’ hangt samen met het besef dat innovaties moeten leiden tot harde business. “We moeten eerst de dingen die we nu doen, goed doen. Daarvoor zijn goede mensen, goede ketensamenwerking en strakke processen nodig. Voor een deel zijn daarvoor ook andere mensen nodig. Minder doeners en meer denkers. In de afgelopen jaren is het aantal doeners dan ook afgenomen, waardoor er inmiddels evenveel van beide in het bedrijf werken. Meer dan ooit realiseert het bedrijf zich ook dat het de mensen zijn die het moeten waarmaken. Die veranderingen zien we ook terug in de presentatie van het bedrijf. De pay-off was: ‘ervaar de zekerheid’ en is nu: ‘uitdaging verbindt’.”

Zutphen – Gerrit Jan van de Pol van GMB.

De uitdagingen zijn er nog zeker. “Mijn grootste ambitie is om een nieuwe fabriek in Nederland te bouwen. Er is op dit moment een tekort in de verwerkingscapaciteit en deze fabriek zou daarin een goede rol kunnen spelen.” 

Inmiddels heeft GMB wel een contract voor verwerking van slib in Noord-Nederland afgesloten. Ook dat is een forse klus, want er moeten vrachtwagens gedroogd slib naar Delfzijl. “We hebben nog wel gekeken of dit per schip kan, maar dat wordt ingewikkeld. Dus hebben we toch maar gekozen voor vrachtwagens op biodiesel – wie weet straks op waterstof.” Van de Pol verwacht dat het terugwinnen van grondstoffen in de toekomst belangrijker wordt: “Denk bijvoorbeeld aan stikstof. Wij beluchten het slib, daarbij komt ammoniak vrij en die binden we weer tot vloeibaar stikstof.”

‘Mooiere wereld’

“De coronacrisis zie ik als een enorme kans voor een mooiere wereld. Er moet een betere balans komen tussen ecologie en economie. Hierin proberen wij, als bedrijf, elke dag stappen te zetten als. De toekomst is enorm uitdagend. En uitdaging verbindt.”

“Mijn grootste ambitie is om een nieuwe fabriek in Nederland te bouwen”

Gerrit Jan van de Pol

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten