Alle resultaten

Wie niet groot is, moet smart zijn

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Slim

Wie niet groot is, moet smart zijn

Assemblagebedrijf PerfectPeter de Dreu schafte als eerste bedrijf van deze omvang een cobot aan. Zelfs de wethouder en bedrijvenfunctionaris van de gemeente Zevenaar kwamen er voor langs bij deze pionier. Een cobot hebben betekent echter nog niet dat het ding ook direct inzetbaar is. De Dreu zoekt nu klanten die mee willen in de ontwikkeling en naar mogelijkheden om de cobot daadwerkelijk voor hem te laten werken.

De Dreu is eigenaar van assemblagebedrijf Perfect. Hij startte in Zevenaar en is inmiddels verhuisd naar Duiven. De werkzaamheden bevatten assemblages van diverse materialen: metaal, kunststof en papier. Zelf werkt hij fulltime, zijn medewerker Hans parttime en de derde kracht is 24/7 inzetbaar: Robbie, de cobot.

Oplossing

De investering in de cobot is groot voor zo’n klein bedrijf, maar De Dreu ziet er toekomst in. Bij veel van de assemblagewerkzaamheden die hij uitvoert, kan een robot een oplossing bieden. „Om de handelingen te automatiseren, zoals een halffabricaat naar de andere kant van de machine brengen”, noemt hij als voorbeeld. Voor deze vastomlijnde werkzaamheden kan een robot de oplossing zijn. „Maar zo’n lineaire machine was bijna net zo duur als de cobot”, verduidelijkt De Dreu. Reden voor hem om Robbie ‘aan te nemen’. Die kan namelijk ook andere handelingen verrichten –  papier stansen bijvoorbeeld. Hiervoor werkt De Dreu samen met een papierleverancier.

Onderwijs

Robbie bleek echter hardleers: in plaats van één voor één papier van een stapel te pakken, pakte hij dan weer twee, dan weer drie of juist nul velletjes. De machine instellen vergt veel kennis van automatisering en omdat dit veel tijd kost, zocht De Dreu hulp in het onderwijs. Via RCT-makelaar Harold Vulink kwam hij in contact met het Graafschap College. In september pitcht hij zijn ideeën bij vierdejaars mechatronicaleerlingen. Zij kunnen de cobot programmeren. Vervolgens wil hij studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen vragen te helpen bij de opzet van de benodigde ICT-structuur. „Anders blijf ik achter de feiten aanlopen. De bedoeling van de cobot is uiteindelijk om efficiënter te werken. Ik wil daarom nu ook op zoek naar een klant die wil meegaan in deze ontwikkeling.”

Over een jaar hoopt De Dreu veel verder te zijn. „Mijn idee is dat de huidige kantine dan de control room wordt.”

Bekijk alle resultaten