Bewegen is voor iedereen een must en zeker in Nederland is de fiets daarvoor een goede optie. Steeds meer hotels, campings en OV-bedrijven komen met een fietsenplan. Je huurt een hotelkamer en een fiets om de natuur te verkennen. Of bij de tramhalte staan fietsen zodat je het laatste stukje van het traject per fiets kunt afleggen. Wat we niet weten is dat Zilt Bikes een belangrijke leverancier is van deze fietsen. Klanten van dit Zutphense bedrijf zijn de Fletchers hotels, maar ook de HTM, het gemeentelijk vervoerbedrijf in Den Haag. Zilt Bikes levert en onderhoudt niet alleen de fietsen, het is ook een sociale onderneming, waar de medemens belangrijker is dan de winst.
Jan Boersma werkte 32 jaar lang bij de politie. In 2017 startte hij Zilt Bikes en daarna stopte hij helemaal bij de politie.
Wie al vrij snel aanhaakte was een van de directeuren van de Accell Groep, de producent van Batavus, Sparta en Koga Miyata. Deze directeur woont in de buurt van Zutphen en is Zilt Bikes gaan steunen. Het gevolg is dat Zilt Bikes de meeste fietsen van de Accell Groep betrekt, deze afmonteert, beheert en volledig onderhoudt. Op die manier worden bijvoorbeeld de Fletcher Hotels ontzorgd. Het werk wordt gedaan door vijftien medewerkers en daarnaast door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hiervoor zijn contacten gelegd met GGnet, Cactus en Zozijn.
In de werkplaats lopen echter ook jongeren rond en dit zijn studenten van ROC Aventus. Zij voeren hun entreeopleiding uit bij Zilt Bikes. Van dinsdag tot en met donderdag geven de docenten van het ROC les bij Zilt Bikes, maandag en vrijdag zijn de stagedagen.
De studenten zijn daar blij mee volgens Jan Boersma: “Ik hoor vaak terug dat ze vinden dat ze hier ‘als gewoon worden behandeld’. Dat snap ik wel: wij gaan uit van de kracht van mensen, wij proberen iedereen in zijn kracht te zetten.”
De studenten van de entreeopleiding zijn vaak rond de 18 jaar oud en hoeven niet meer naar school. Doorgaans belanden zij dan in de kaartenbak van het UWV, maar nu doen ze werkervaring op. Achter deze keuze van Zilt Bikes om juist mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt te selecteren, gaat een duidelijke bedrijfsvisie schuil: “Wij doen dit omdat we wat voor een medemens willen doen. Maximale winst is niet wat wij voorstaan. Sociaal ondernemerschap daar zijn wij van”, zo stelt Jan Boersma. “Maar we realiseren ons ook dat we moeten groeien, om te blijven bestaan.”
Met dat voortbestaan gaat het overigens wel aardig. Inmiddels heeft Zilt Bikes mobiele monteurs in heel Nederland werken, zoals in Rotterdam, Amsterdam en Noord-Nederland. Naast Zilt Bikes uitbreiden, bestaan ook gevorderde plannen om het afval te verminderen. Daarbij gaat het vooral om plastic en karton dat kwistig gebruikt wordt om te voorkomen dat de nieuwe fietsen bij aflevering beschadigd raken. Bij Zilt Bikes bestaan inmiddels plannen om met hoezen te gaan werken, die kunnen worden hergebruikt.
“Wij willen wat voor een medemens doen”
Jan Boersma