Tot de regio Noord-Veluwe en Randmeren hoort ook Zeewolde en laten nu voor het eerst bij de uitreiking daar twee van de drie winnaars vandaan komen: Picomel Nutrition uit Zeewolde wint de juryprijs. Econowind ook uit Zeewolde en Prins Bouw (’t Harde) krijgen bij de publieksprijs evenveel stemmen en winnen dus samen de publieksprijs. Zo reikt gedeputeerde Helga Witjes uit Gelderland dus twee prijzen uit aan innovatieve bedrijven uit Flevoland.
De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats bij AWL in Harderwijk. Een bedrijf dat de mkb-status is ontgroeid met zo’n 800 medewerkers, verspreid over meerdere vestigingen in de wereld, waaronder de VS. AWL is een system integrator, zij bouwen compleet werkende productiemachines voor de automotive en distributiecentra. Het bedrijf heeft nog maar een paar jaar geleden hun nieuwe hoofdkantoor geopend waar de uitreiking plaatsvindt.
Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd het living lab DigiNext gelanceerd: een open leer- en experimenteeromgeving waar onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenwerken aan digitale innovaties voor klimaat, energie, mobiliteit en zorg. Dankzij de glasvezel- en LoRa-infrastructuur van CAI Harderwijk – een van de laatste onafhankelijke netwerkbeheerders – kunnen toepassingen direct in de praktijk worden getest en doorontwikkeld.
DigiNext bouwt voort op de eerdere jaarlijkse CAI Challenge. Waar die challenge waardevolle ideeën opleverde, biedt het living lab nu een permanent platform voor experiment, samenwerking en impact. Een selectie van veelbelovende projecten uit DigiNext stroomt jaarlijks door naar de CAI Challenge, die zo een podium blijft bieden aan concrete toepassingen.
Voor de VIP zijn er negen genomineerden. Wij berichtten daar al over in de Update van begin mei, dit zijn: Bieze Food Solutions, Omnivent Techniek, Picomel Nutrition, Van de Brug & Fleetgrip, SURE Mobility, VAIBS, Prins Bouw, Loohorst Landscaping en Econowind. De vakjury wijst Picomel Nutrition aan als winnaar. Dit bedrijf heeft de productie volledig opnieuw ontworpen, waarbij deze verticaal in plaats van horizontaal is ingericht en efficiëntie en minimale verspilling de uitgangspunten zijn. Ook de machines die ze gebruiken om babyvoeding te produceren hebben ze op dat verticaal produceren aangepast. Daar komt bij dat het bedrijf bereid is om de ontwikkelde kennis te delen met andere bedrijven. Dit maakt het geheel schaalbaar, herhaalbaar en maatschappelijk relevant. Prins Bouw en Econowind winnen de publieksprijs. Prins Bouw is een vijfde generatie familiebedrijf. Zij ontvangen de prijs voor de realisering van een compleet klimaatadaptieve wijk, de Hokseberg, in ’t Harde, waarbij ze de historische structuur van het gebied volgen, minimaal gebruikmaken van materialen en slim omgaan met zonlicht. Een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat bouwen op een milieubewuste manier realiseerbaar is. Econowind grijpt bij het innoveren terug op de geschiedenis: de zeilvaart. Het bedrijf maakt gebruik van windenergie aan boord, door verticale vleugels op schepen te plaatsen, die naast de motoren zorgen voor energie en met resultaat. Hierdoor wordt tot maximaal 15% op de brandstof bespaard.
Wederom een zeer geslaagde VIP met een buitengewoon tevreden winnaar en om met hem, Kees Jan Verhage van Picomel Nutrition, af te sluiten: “Ik ben er ontzettend blij mee. Je wordt als ondernemer niet gauw in het zonnetje gezet en wat je doet valt ook meestal niet op.”