Alle resultaten

Zeezoutbatterij uit Wezep wint Veluwse Innovatieprijs 2019

Ondernemers in de spotlight
Samenwerking
Zeezoutbatterij uit Wezep wint Veluwse Innovatieprijs 2019

Zeezoutbatterij uit Wezep wint Veluwse Innovatieprijs 2019

Foto’s: Henk Merjenburgh

Wat was het een prachtige avond vol innovatie op de Noord-Veluwe! Op donderdag 28 november 2019 werd voor de derde keer de Veluwse innovatieprijs uitgereikt. Marieke op de Weegh, innovatiemakelaar bij RCT Gelderland, presenteerde de feestelijke avond bij NH Sparrenhorst in Nunspeet. Tijdens een gevarieerd programma werd door de vakjury de winnaar van de Veluwse Innovatiepijs bekend gemaakt en mocht ook het publiek een winnaar kiezen. Daarnaast inspireerde spreker Jesse van Doren de aanwezigen en pitchten studenten van Windesheim, Landstede en RSG Slingerland hun duurzame innovaties.

Zeezoutbatterij het meest innovatief
Het spannendste moment van de avond: Dr. Ten B.V. uit Wezep wint de Veluwse Innovatieprijs! De door hen ontwikkelde zeezoutbatterij was volgens de vakjury het meest innovatief van alle 12 genomineerde bedrijven. Deze beslissing werd natuurlijk niet zomaar genomen, de afgelopen weken zijn alle kandidaten geïnterviewd en gefilmd. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven, overheid en onderwijs. ‘Door de hoge kwaliteit van de inzendingen was het heel erg lastig om een winnaar te kiezen”, vertelt voorzitter Ronald Cleijsen. Toch koos de jury uiteindelijk unaniem voor de innovatie van Dr. Ten.

Doorbraak in de energietransitie
Dr. Ten B.V., opgericht door oud-topschaatser Marnix ten Kortenaar, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een zeezoutbatterij. De batterij biedt een veilig en duurzaam alternatief voor de gangbare lithium- en loodzuurbatterij en kan bovendien ook wind- en zonne-energie opslaan. Een doorbraak in de steeds toenemende vraag naar duurzame energie.

Winnaar Veluwse Innovatieprijs 2019
Gerrit Miedema, Bart Homan, Margriet Kortenaar (Dr Ten) met juryvoorzitter Ronald Cleijsen.

Wow-gevoel
De zeezoutbatterij bezorgde de jury volgens Cleijsen een ‘wow-gevoel’. De jury riep Dr. Ten op om groot te durven denken, de batterij verdient een wereldwijde toekomst. Gerrit Miedema, die namens Dr. Ten de prachtige trofee in ontvangst nam, sprak de hoop uit dat het bedrijf in 2021 kan starten met de grootschalige productie van de zeezoutbatterij.

Gerd-Jan Jongerman, Arend van de Beek (Lagemaat) en jurylid Roeland van Delden.

Publieksprijs voor Lagemaat uit Heerde
Maar liefst 12 bedrijven stonden donderdagavond het zonnetje. Hun innovaties lieten zien dat het onderwerp op de Noord-Veluwe steeds hoger op de agenda staat. Niet alleen de vakjury, maar ook het publiek mocht een winnaar kiezen. Na het tonen van de video’s interviewde Marieke alle kandidaten op het podium. Op basis van alle mooie en enthousiaste verhalen kon het publiek aan de slag. Iedereen in de zaal bracht een stem uit en al snel werd duidelijk dat Lagemaat uit Heerde er met de prijs vandoor ging!

Lagemaat is van oudsher een sloopbedrijf. Het heeft de afgelopen jaren echter grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Dit alles onder het motto: ‘Slopen is omgekeerd bouwen.’ Lagemaat brengt bouwmaterialen in kaart, om deze later te kunnen hergebruiken. Het bedrijf loopt daarmee voorop in het circulair bouwen en is in staat om complete gebouwen op een nieuwe locatie een tweede of derde leven te geven. Voor Arend van Beek van Lagemaat was de prijs een grote verrassing: ‘Dit hadden we nooit verwacht. Maar het is voor ons een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn.’

Jesse van Doren
De spreker van deze avond, Jesse van Doren, is al vanaf zijn elfde ondernemer. Jesse helpt bedrijven groeien dankzij de implementatie van slimme data-gedreven marketing en nieuwe technologieën. Hij nam ons mee in een inspirerende toekomst die drastisch gaat veranderen qua leven, werken en ondernemen. Van 5G en 6G naar allerlei interessante en opvallende innovaties. Inspiratie voor alle aanwezigen!  

RSG Slingerbos wint de Studenten Award
De jeugd heeft ook in de techniek de toekomst. Daarom was er ook aandacht voor technische projecten op scholen. Vanuit Windesheim, Landstede en RSG Slingerbos pitchten studenten hun duurzame innovatie. Seth, Dion en Jelte van het Technasium van RSG Slingerbos uit Harderwijk presenteerden een manier om de airco van een personenauto te verduurzamen die bovendien al wordt toegepast bij een garage in Harderwijk. Met hun pitch wonnen zij zeer verdiend de Studenten Award.

Afsluiting van de week van het ID
De uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs en de Week van het ID zijn een initiatief van Innovatiehuis Noord-Veluwe, het regionale kennis- en netwerkplatform voor innovatie en duurzaamheid. In het Innovatiehuis werken overheid, onderwijs en ondernemers samen, om innovatie te stimuleren en het Noord-Veluwse bedrijfsleven op de kaart te zetten. RCT Gelderland is een van de partners in het Innovatiehuis.

Studententeams VIP
Studententeams
Alle kandidaten van de VIP
De twaalf VIP kandidaten

Terug naar alle artikelen van Update 7 – december 2019

Bekijk alle resultaten