Alle resultaten

Bootcamp Robotica als pressure cooker

Met Robots en Chihuahua's tijdens het Machine Learning Event | 3D Printcafé in Winterswijk | Bootcamp Robotica in Ede | (On)Opvallend: Van West Koeltechniek. Lees verder onder deze foto.
Sociaal
Bootcamp Robotica als pressure cooker

Bootcamp Robotica als pressure cooker

Om samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid te stimuleren, initieert Knooppunt Techniek in Ede van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 maart een “bootcamp robotica”. Bedrijven worden uitgedaagd mee te doen. Herman Julsing van Knooppunt Techniek: “We willen zoveel mogelijk cross-overs bereiken tussen diverse afdelingen op het roc, tussen mbo en hbo, tussen bedrijven en het onderwijs, zodat iedereen zoveel mogelijk leert van elkaar en leert samenwerken.”

De reden: er zit nog een kloof tussen onderwijs en de daadwerkelijke beroepspraktijk. “Het bedrijfsleven gaat veel sneller dan het onderwijs, het wordt bijna onmogelijk voor opleidingen om de technologie bij te benen. De vraag is dus: hoe kunnen we de laatste kennis van zaken overbrengen op studenten? Hoe houd je als vakdocent jezelf op peil qua kennis? Aan de andere kant van de kloof zien we dat bedrijven mensen nodig hebben, maar de populatie loopt achteruit, minder leerlingen kiezen voor techniek en je ziet een sterke veroudering in bedrijven.”

“R&D met studenten”

Knooppunt Techniek probeert de kloof te verkleinen door masterclasses en trips met docenten naar bedrijven en gastlessen te stimuleren. “Een bootcamp brengt een hoop dingen bij elkaar. Het is een pressure cooker”, legt Julsing uit. Bedrijven brengen zelf vraagstukken in, bijvoorbeeld om een plan of prototype te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat professionals uit het bedrijfsleven met studenten aan de vraagstukken werken. “Een soort R&D samen met studenten”, verduidelijkt Julsing. “Dit helpt het onderwijs om innovatie meer in het curriculum te brengen. Bedrijven brengen inhoudelijke kennis mee en de docent krijgt een meer coachende rol. Studenten merken in een bootcamp wat hun toegevoegde waarde is voor hun opdrachtgever. Ze leren er zoveel van: samenwerken, communiceren met elkaar, hoe je met elkaar omgaat en hoe de praktijk werkt. Wij merken dat studenten na een bootcamp volledig afgedraaid zijn, maar dat ze wel het gevoel hebben dat dit betekenis had en dat ze veel geleerd hebben.”

Aanmelden

Voor de bootcamp in maart hebben het ministerie van Defensie en Icr3ate vraagstukken ingediend. Alle deelnemers zijn drie dagen volledig intern op een terrein van Defensie om hieraan te werken. Daar zijn alle faciliteiten, zelfs robots en drones, beschikbaar. Naar verwachting doen zo’n vijftig deelnemers mee. Bedrijven, studenten en docenten mogen zich aanmelden.

Naar Knooppunt Techniek Terug naar Update 1 – februari 2019

Bekijk alle resultaten