Alle resultaten

Jeugd print in 3D voor diabetici

Deze Update verschijnt op 4 februari 2021. Met in deze Update onder meer: Creatief samenwerken op afstand | Jeugd print in 3D voor diabetici | Workshop digitale werkvormen op 11 februari | Nieuwe groeicirkel gaat van start | TechForFuture op 31 maart | Nieuwe voucherregeling mkb-deal start
Sociaal
Jeugd print in 3D voor diabetici

Jeugd print in 3D voor diabetici

Bijna vijftig kinderen in de Achterhoek slaagden in het najaar voor een cursus 3D-printen. Zij kregen niet alleen een certificaat, ook mochten ze de 3D-printer houden die ze hadden gebouwd. En die kunnen ze nu gebruiken. Bijvoorbeeld om sensorhouders te printen voor diabetici. Ko van Renssen, voorzitter van de stuurgroep 3D-printerproject Achterhoek van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA), stond aan de wieg van dit succes. Komend seizoen start een nieuwe lichting in zeven groepen. 

Het verhaal van de sensorhouders voor diabetici staat niet op zichzelf. “Het project ‘3D-printer bouwen’ in Winterswijk is de basis geweest. Na twee seizoenen ontstond het idee om dat ook Achterhoek breed te gaan doen. In februari 2019 werd het idee voorgesteld binnen de SIKA”, vertelt Van Renssen. Zes kringen wilden meedoen en legden elk 1.500 euro in. Met dat geld was er een startkapitaal voor de kinderen en konden twintig trainers worden opgeleid. Zij leerden eerst zelf een printer te bouwen om vervolgens groepen kinderen, van 10 tot 15 jaar, te begeleiden. “Zowel uit het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs”, benadrukt Van Renssen.

In zes groepen, verspreid over de Achterhoek, werden kinderen (en hun ouders) geworven. Over het algemeen via de leden van de industriële kringen. “Veel bedrijven hebben nog geen 3D-printer, maar misschien kan een enthousiaste vader of moeder daar verandering in brengen…”

Geslaagd

Alle kinderen die slaagden voor het project bewezen dat met hun eindwerkstuk: een zelfbedachte en geprinte liniaal. Met hun 3D-printer kunnen ze nu van alles maken. Af en toe komt er een bijzonder sociaal project voorbij. “We hebben vorig jaar achthonderd beugels voor gelaatskappen gemaakt, voor de zorg. Van de 800 beugels die we hebben gemaakt, kwamen 600 kappen terug naar Achtherhoek, waarvan 250 stuks voor de ambulancedienst Achterhoek-Noord-Oost.” Toen de industrie het eind mei kon overnemen, zijn de kinderen ermee gestopt. Vervolgens maakten ze vierduizend haarclips, die de elastieken van mondkapjes achter het hoofd vasthouden, voor ziekenhuizen en andere zorgverleners in de Achterhoek. Ook dat kon na een tijd worden overgenomen door de industrie.

700 houders

En toen diende zich een nieuw project aan voor de diabetici. Suikerpatiënten kunnen met behulp van een app een sensor op hun arm uitlezen in plaats van dat ze zichzelf moeten prikken om hun suikerwaardes te zien. Om het risico op loslaten te verkleinen, zeker bij (beweeglijke) kinderen, zijn sensorhouders bedacht. Ko van Renssen zette de vraag uit in de groepen en het resultaat is dat er meer dan zevenhonderd houders zijn geprint om de sensors op hun plaats te houden. Ze zijn geleverd aan en verdeeld door de Sugarkids, de vereniging van kinderen met diabetes.

Community

Van Renssen: “We hopen met onze deelnemers een community te vormen en kinderen aan te sporen meer met de 3D-printer en met techniek te doen. Ze kunnen zelfs hun eigen achterlicht printen als dat stuk gaat. Ja, daar moet je een 3D-tekening voor maken, maar ook dat hebben ze geleerd.”

Komend seizoen starten zeven nieuwe groepen. De regio wordt uitgebreid met Groenlo-Lichtenvoorde. Half maart worden nieuwe trainers opgeleid en in het najaar starten de kinderen. Van Renssen hoopt zo een community te laten groeien.

Bekijk alle resultaten