Alle resultaten

Een lager energieverbruik en digitaliseren

Schoon
Een lager energieverbruik en digitaliseren

Een lager energieverbruik en digitaliseren

Meer dan 1.200 zonnepanelen zorgen sinds het najaar van 2018 voor 20 procent van de energiebehoefte van de Kamp Coating Groep in Apeldoorn. Met elkaar leveren ze tenminste 300.000 kilowattuur per jaar. Op bredere schaal is de Kamp Coating Groep bezig het energieverbruik terug te dringen. Niet verwonderlijk als je weet dat dit bedrijf onderdeel uitmaakt van de Energiekoplopersgroep. Een groep van twintig bedrijven uit Apeldoorn en Epe, die samen hebben afgesproken om het energieverbruik terug te dringen. Echter, bij Kamp Coating staan meer veranderingen op stapel dan terugdringing van het energieverbruik en het zelf opwekken van duurzame energie.

De Kamp Coating Groep is een familiebedrijf, John Kamp is de zoon van de oprichter. Het bedrijf is marktleider in het voorbehandelen en poedercoaten van metalen producten. En aangezien metalen producten in veel producten gebruikt worden, is de Kamp Coating Groep in veel branches actief, zowel in Nederland als in Duitsland en België. Daarbij gaat het om de agrotechniek, de automotive, de bouw, maar bijvoorbeeld ook om de coating van wanden, die je in je keuken als achterwand kunt gebruiken. Om de producten na coaten een langdurige bescherming te bieden, beschikt de Kamp Coating Groep over een KTL-installatie, uniek in Nederland.
Bij het bedrijf werken honderdtachtig medewerkers, verdeeld over zes fabrieken. Jaarlijks verwerkt het bedrijf 35.000 orders, met een gemiddelde doorlooptijd van drie tot vier dagen.

Het project met de zonnepanelen maakt onderdeel uit van een bredere aanpak om onder meer het energieverbruik te beperken. Zo kent de Kamp Coating Groep spuiten die worden gebruikt bij poedercoaten, die zelf roteren, waardoor minder energie wordt verbruikt. Bij poedercoaten wordt al zoveel mogelijk gekozen voor lagere temperaturen, waardoor minder energie nodig is. Voor het poeder dat het bedrijf gebruikt is gekozen voor een soort die je niet hoeft uit te moffelen, ook dat bespaart energie. Terwijl bij voorbehandelen gebruik wordt gemaakt van Oxsilan, dat veel minder zware metalen bevat en daardoor beter is voor het milieu. Verder wordt om de poedercoating te harden gewerkt met voor UV en LED, wat ook leidt tot een lager energieverbruik.

Maarten Waaijenberg en John Kamp

Digitale fabriek

Naast de aandacht voor de ‘planet’ zet de Kamp Coating Groep ook vol in op digitalisering: vooral de automatisering van de offerte- en orderprocessen. Kamp Coating wil een digitale fabriek worden, waar papierloos wordt gewerkt. De redenen om te digitaliseren komen voort uit de noodzaak flexibel te kunnen blijven produceren, efficiënter te werken, minder fouten te maken, waardoor de kwaliteit toeneemt, en om de kosten te verlagen. In de komende jaren gaat het bedrijf hiermee aan de slag. Twee belangrijke acties staan wat dit betreft op stapel: de bouw van een webportal en Shop Floor Control, waardoor het bedrijf onder meer realtime inzicht krijgt in de orders en de productie.

Maar er is er nog een ander omvangrijk project waar Kamp Coating voor wil gaan: de bouw van een nieuwe fabriek op de huidige plek. Hierdoor ontstaat ruimte voor een nieuwe coatinglijn én nieuwbouw levert een moderne uitstraling op, leidt tot logistieke verbeteringen en biedt meer ruimte voor studenten en voor meer flexplekken.

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten