Alle resultaten

“Elke dag voorkomen we dat 250.000 poetsdoeken op de afvalberg komen”

Schoon

“Elke dag voorkomen we dat 250.000 poetsdoeken op de afvalberg komen”

Elis is een groot internationaal concern dat actief is in het ontzorgen van klanten op het gebied van veilig en hygiënisch werken. Dit doet het door producten en diensten aan te bieden die variëren van bedrijfs- en veiligheidskleding tot industrieel absorptiemateriaal, cleanroomkleding, schoonloopmatten en hygiëneproducten. Ruim 45.000 medewerkers in 28 landen zorgen voor een gezamenlijke omzet van drie miljard euro. Binnen de Nederlandse groep van elf vestigingen is Elis Apeldoorn met zestig medewerkers verantwoordelijk voor de reiniging van poetsdoeken.

Altijd de juiste poetsdoeken

Klanten van Elis die gebruikmaken van de poetsdoekenservice kunnen altijd rekenen op beschikbaarheid van de doeken op hun locatie. De doeken zijn altijd van de juiste kwaliteit en afgestemd op de werkzaamheden van de klant. Na gebruik gaan ze weer retour naar Elis, de klant betaalt alleen voor het gebruik. Een gemiddelde poetsdoek kan tien tot twintig keer worden gebruikt. Ze vinden hun weg vooral naar de grafische industrie, garagebedrijven en metaalverwerkende industrie.

Succesvolle duurzaamheid

Bij Elis staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Alle poetsdoeken (dagelijks 250.000) worden milieuvriendelijk gereinigd. Alle oliën en vetten die bij dit proces vrijkomen, worden als brandstof in de cementindustrie ingezet. Jaarlijks gaat het om 2.200 ton. Daarmee wordt in 50 procent van de energiebehoefte van de betrokken cementindustrie voorzien. De eigen waterzuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat beperkt extra water nodig is. Dit wordt in een gesloten systeem gereinigd en opnieuw gebruikt.

Jaarlijks laat Elis vier miljoen nieuwe poetsdoeken produceren. Dit bestaat uit 85 procent geregenereerd textiel. Elis onderzoekt met leveranciers hoe de laatste 15 procent ook uit geregenereerd textiel kan bestaan. Er lopen proeven met textielvezels van jeansbroeken.  

Elis - Sander Willems. Foto Fokke P. de Boer

Energiebesparing

Restwarmte van de naverbrander wordt ingezet voor verwarming van het gebouw en machines. Van de zevenhonderd graden die vrijkomt, wordt 550 graden gebruikt voor de verwarming. Alle verlichting in het pand is uitgerust met LED-lampen. Willems: “Alle energiebesparende maatregelen met een doorlooptijd van vijf jaar voeren we t al standaard uit. We participeren actief met collega-bedrijven in de buurt om kennis over te dragen en te leren van anderen op gebied van energiebesparing.” Alle energie-initiatieven zijn in de branche niet onopgemerkt gebleven. De Federatie Textielbeheer Nederland heeft Elis al twee keer beloond met de Energieprijs vanwege de besparing van vele tientallen procenten op het energieverbruik.

Toekomst

Elis heeft een blijvende focus op duurzaamheid. Door steeds meer samenwerking in de keten kan nog meer gezamenlijk resultaat worden bereikt. Elis is qua energiebesparing al heel ver, maar blijft gefocust op verdere terugdringing van het energieverbruik. Zo worden op korte termijn maatregelen getroffen voor het verduurzamen van de mobiliteit.  

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten