Alle resultaten

Hoog energieverbruik maar ook veel opwekken

Schoon
Hoog energieverbruik maar ook veel opwekken

Hoog energieverbruik maar ook veel opwekken

Verduurzamen wordt van steeds groter belang in onze samenleving. Sportbedrijf Deventer, grootverbruiker in energie, wil hier als maatschappelijke instelling een betekenisvolle rol in spelen. Met 6.000 vierkante meter kunstijs en meerdere verwarmde zwembaden is het Sportbedrijf afhankelijk van energievoorziening.

Sportbedrijf Deventer exploiteert Sport- en Belevingscentrum De Scheg – met onder andere een kunstijsbaan, het Borgelerbad en meerdere sporthalen in Deventer en omgeving.

Bij De Scheg wordt veel energie verbruikt, maar ook opgewekt. Op het dak van de kunstijsbaan liggen 1.548 zonnepanelen, die samen 325.000 kilowattuur elektriciteit opwekken per jaar.

CV deels buiten werking

Het zwembadwater wordt daarnaast verwarmd door energie die vrijkomt van de ijsbaan. Door de installatie van een warmtepomp wordt de vrijgekomen warmte dankzij koude opwekking getransporteerd naar de zwembaden. Hierdoor is het mogelijk de helft van de centrale verwarmingsketels buiten werking te stellen én wordt ongeveer 435.000 kubieke meter gas bespaard. Echter, door deze enorme gasbesparing is wel een toename in het stroomverbruik gerealiseerd. Toch zorgt dit per saldo voor enorme besparingen. De winst voor het milieu is een CO2-reductie van bijna 300.000 kilogram per jaar. 

Door een aantal installatietechnische aanpassingen en het gebruik van waterbuffers wordt het drinkwaterverbruik ten behoeve van de zwembaden gereduceerd. Dankzij deze aanpassingen is hergebruik van water mogelijk. Behalve de besparing op drinkwaterafname van 15.000 kubieke meter per jaar wordt met het hergebruik van het opgewarmde water een jaarlijkse besparing op gasverbruik van 36.000 kubieke meter gerealiseerd. De CO2-uitstoot wordt hierdoor jaarlijks gereduceerd met ongeveer 63.000 kilogram. Door deze en vele andere aanpassingen gaat Sportbedrijf Deventer voor een duurzamere samenleving en draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten