Alle resultaten

Ineens was alles anders (blog)

Met in deze editie: De impact van corona op de maakindustrie | Geen vermiste containers meer dankzij de ConTracker | Refurbished onderdelen uit de cv-ketel | En de blog van Jan-Willem Vos: Ineens was alles anders
Samenwerking

Ineens was alles anders (blog)

Jan-Willem Vos, innovatiemakelaar RCT Gelderland Rivierenland en Cleantech Regio

In het midden van de veertiende eeuw woedde de Zwarte Dood, de builenpest. Deze pandemie kostte, tussen 1348 en 1350, een derde van de bevolking het leven. Als we naar de stemming van vandaag kijken, zou je bijna denken dat de geschiedenis zich herhaalt.

Zo startte ik mijn blog op 12 maart. Ik beschreef na deze lead dat corona niet te vergelijken is met de Zwarte Dood en niet meer is dan een griepvirus. De blog plaatste ik alleen nog niet en dat was maar goed ook. Binnen 24 uur realiseerde ik mij hoe zeer ik mij vergiste. Een collega had contacten in de zorg en die vertelde mij een paar verhalen vanuit de IC. Ik schrok me rot en daarna spoelde de coronacrisis als een vloedgolf over me heen. Inmiddels, twee weken later, zijn we allemaal opgehokt. Het is onwerkelijk. Je collega’s alleen maar op de monitor zien. Voortdurend je handen wassen, oppassen als je iemand op straat tegenkomt.

Voor innovatiemakelaars is er in de nieuwe tijd volop werk. Wat betekent de coronacrisis voor ondernemers in de maakindustrie? Hoe behouden ze hun omzet, welke maatregelen nemen ze, ook voor hun medewerkers en hoe zorgen we ervoor dat mensen in de maakindustrie zoveel mogelijk aan de slag blijven? Dat zijn de vragen waar we nu volop mee bezig zijn. Nieuwe middelen gebruiken we daarbij ook. Geen bedrijfsbezoek of oploop, maar Zoom, MSTeam, Skype of de telefoon. Daarnaast zoeken we regelmatig contact met ondernemers om te horen hoe het gaat en wat we kunnen betekenen voor ze.

Sluit ik af met de opmerking waarmee ik de oorspronkelijke blog begon: is de Zwarte Dood te vergelijken met wat me nu meemaken? In beide gevallen gaat het om een pandemie, maar wij zijn door onze kennis over de gezondheidszorg en levensstandaard veel beter gewapend tegen een pandemie. Net als in 1348 start de pandemie in Europa in 2020 in Italië. De Zwarte Dood had destijds enorme economische gevolgen, door het tekort aan arbeidskrachten verdween het lijfeigenschap en kregen vrouwen een grotere kans op de arbeidsmarkt. Aan die kansen hou ik me toch even vast, want die komen er ook na corona.

Jan-Willem Vos

Dit artikel is gepubliceerd in Update 2 – maart 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Bekijk alle resultaten