Alle resultaten

“Je hebt voorlopers nodig”

Schoon
“Je hebt voorlopers nodig”

“Je hebt voorlopers nodig”

In Twello zijn zeven “all electric-huizen” opgeleverd met veel grond eromheen. Daardoor waren ze zeer in trek. Samen met de eigenaar van de grond, Schoneveld Breeding, selecteerde de Aannemersbedrijf Haafkes de kopers in spé. Die kozen bewust voor all electric en waren ook bereid de daarbij behorende investeringen te doen. Zo ontstonden er huizen met een extreem lage energierekening, die helemaal van het gas af zijn.

De woningen in Twello werden gebouwd door een bouwteam, waarin naast Aannemersbedrijf Haafkes en Schoneveld Breeding, ook de installateur en architect zaten. De opdrachtgever neemt in zo’n team de beslissingen. Haafkes werkt voornamelijk in bouwteams aan projecten. Het bedrijf wil de hiërarchie in de bouw doorbreken, meer samenwerken met vaste partners en meer als adviseur optreden. In een bouwteam zit de keten dan ook aan tafel, liggen voor de opdrachtgever alleen de startkosten vast en is verder alles vrij invulbaar. Vaak is het budget vooraf bepaald.

Minder CO2

Haafkes is een familiebedrijf onder leiding van de neven Fons en Lucas Haafkes. De hoofdvestiging van Haafkes bevindt zich in Goor en na de overname van het bedrijf Veldwachter heeft het ook een vestiging in Deventer. In Goor werken zo’n 75 mensen, in Deventer 35. Aannemersbedrijf Haafkes bouwt niet alleen in teams aan all electric-huizen, het werkt zo mogelijk ook met materialen die bij de fabricage minder CO2 uitstoten. Zo gebruiken ze Iso Span, geïsoleerde houtwolcement elementen, waarmee je makkelijker kunt bouwen. In Oostenrijk bouwen ze er flats mee, waardoor minder cement nodig is – een belangrijke veroorzaker van CO2-uitstoot.

Peter Meerman is directeur van de vestiging van Aannemersbedrijf Haafkes in Deventer. Voor hij bij dit bedrijf werkte, stond hij op de loonlijst bij Ufkes Apeldoorn en Van Wijnen Deventer. Ook was hij enkele jaren docent bouwkunde aan een hogeschool. Meerman is sterk betrokken bij de regio. Zijn grootste passie is jongeren interesseren voor techniek. Daarom is hij actief binnen het Techniek Platform van de regio, schrijft hij mee aan het techniekpact, is bestuurslid bij Technicampus en zit in het bestuur van de regionale afdeling van Bouwend Nederland.

Krajicek Foundation

Niet alleen in bouwteams, ook met Descol in Deventer, specialist in de bouw van sportvloeren, werkt Meerman al jaren samen. De bedrijven zijn betrokken bij de Krajicek Foundation. “Het mooie hiervan is dat zij er voor gekozen hebben sportvelden juist in kansarme wijken aan te leggen. Op die manier willen ze jongeren uit die wijken aan het bewegen krijgen. In dat kader kunnen kinderen scholarships krijgen om zelf sportcoach te worden.” Haafkes bouwt inmiddels een drietal overkappingen over deze veldjes om het gebruik te verdubbelen.

Peter Meerman, Aannemersbedrijf Haafkes.

“Ik voel mee met de mensen die minder kansen hebben; die stimuleer ik graag om zich te ontwikkelen. Dat doen we niet alleen als partner voor de Krajicek Foundation, maar ook in ons personeelsbeleid. Wij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen binnen ons bedrijf. Zo hebben wij twee vluchtelingen een werkervaringsplek geboden van wie er nu één bij ons werkt. Daarnaast hebben wij een langdurig werkloze jongere aan een opleidingsplaats bij Bouwmensen geholpen. Hij werkt nu bij ons als leerling.” Peter Meerman wil op deze wijze zijn organisatie meenemen in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Je hebt voorlopers nodig. Dit geldt voor het geven van kansen aan minderbedeelden, maar ook voor duurzaam en circulair bouwen. Thuis hebben wij al bijna tien jaar zonnepanelen op het dak en ons kantoor heeft al in 2009 een warmtepomp gekregen. Dat was destijds bijzonder, nu is het gewoon.”

“Kinderen kunnen scholarships krijgen om zelf sportcoach te worden”

Peter Meerman

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten