“Je hebt voorlopers nodig”

In Twello zijn zeven “all electric-huizen” opgeleverd met veel grond eromheen. Daardoor waren ze zeer in trek. Samen met de eigenaar van de grond, Schoneveld Breeding, selecteerde de aannemer, Haafkes Veldwachter, de kopers in spé, die bewust kozen voor “all electric” en bereid waren de daarbij behorende investeringen te doen. Zo ontstonden er huizen die helemaal van het gas af zijn met een extreem lage energierekening.

De woningen in Twello werden gebouwd door een bouwteam, waarin naast Haafkes Veldwachter en Schoneveld Breeding, de installateur en architect zaten. De opdrachtgever neemt in zo’n team de beslissingen. Haafkes Veldwachter werkt voornamelijk in bouwteams aan projecten. Het bedrijf wil de hiërarchie in de bouw doorbreken, meer samenwerken met vaste partners en meer als adviseur optreden. In een bouwteam zit de keten dan ook aan tafel, liggen voor de opdrachtgever alleen de startkosten vast en is verder alles vrij invulbaar. Vaak ligt het budget vooraf vast.

Minder CO2

Haafkes Veldwachter is een familiebedrijf onder leiding van de de neven Fons en Lucas Haafkes. De hoofdvestiging van Haafkes bevindt zich in Goor en na de overname van het bedrijf Veldwachter heeft het ook een vestiging in Deventer. In Goor werken zo’n 75 mensen, in Deventer 35. Haafkes Veldwachter bouwt niet alleen in teams aan all electric-huizen, het werkt zo mogelijk ook met materialen waarbij minder CO2 vrijkomt om ze te vervaardigen. Zo gebruiken ze Iso Span, geïsoleerde houtwolcement elementen, waarmee je makkelijker kunt bouwen. In Oostenrijk bouwen ze er flats mee, waarvoor minder cement nodig is, een belangrijke veroorzaker van CO2-uitstoot.

Peter Meerman is directeur van de vestiging van Haafkes Veldwachter in Deventer. Voor hij bij dit bedrijf werkte, stond hij op de loonlijst bij Ufkes Apeldoorn en Van Wijnen Deventer. Ook was hij enkele jaren docent bouwkunde aan een hogeschool. Meerman is sterk betrokken bij de regio. Zijn grootste passie is jongeren interesseren voor techniek. Vanuit die passie is hij actief binnen het Techniek Platform van de regio, schrijft mee aan het techniekpact, is bestuurslid bij Technicampus en zit in het bestuur van de regionale afdeling van Bouwend Nederland.

Samenwerken doet Meerman niet alleen in bouwteams. Met Descol in Deventer, specialist in de bouw van sportvloeren, werkt hij ook al jaren samen. De bedrijven zijn betrokken bij de Krajicek Foundation. “Het mooie hiervan is dat zij er voor gekozen hebben sportvelden juist in kansarme wijken aan te leggen. Op die manier willen ze jongeren uit die wijken aan het bewegen krijgen. In dat kader worden scholarships aan sommige kinderen gegeven, waardoor ze zelf sportcoach kunnen worden.” Haafkes Veldwachter bouwt inmiddels een drietal overkappingen over deze veldjes om het gebruik te verdubbelen.

Haafkes Veldwachter - Peter Meerman Foto Fokke P. de Boer

Krajicek Foundation

“Ik voel mee met de mensen die minder kansen hebben, die stimuleer ik graag zich te ontwikkelen. Dat doen we niet alleen als partner voor de Krajicek Foundation, maar ook in ons personeelsbeleid. Wij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen binnen ons bedrijf. Zo hebben wij twee vluchtelingen een werkervaringsplek geboden waarvan er nu één bij ons werkt. Daarnaast hebben wij een langdurig werkloze jongere aan een opleidingsplaats bij Bouwmensen geholpen. Deze jongen werkt nu bij ons als leerling.” Peter Meerman wil op deze wijze zijn organisatie meenemen in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Je hebt voorlopers nodig. Dit geldt voor het geven van kansen aan minderbedeelden, maar ook voor duurzaam en circulair bouwen. Thuis hebben wij al bijna tien jaar zonnepanelen op het dak en ons kantoor heeft al in 2009 een warmtepomp gekregen. Dat was destijds bijzonder, nu is het gewoon.” 

Bekijk alle nieuwsitems