Alle resultaten

Videopodcast: Stageplaatsen in coronatijd

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Sociaal
Videopodcast: Stageplaatsen in coronatijd

Videopodcast: Stageplaatsen in coronatijd

Martijn Pietersen geeft aan dat ze bij Dexter MT, waar hij operations manager is, altijd 2 à 3 studenten hebben (veelal AT opleidingen en Graafschap College en soms ook HBO). Ook nu lopen die rond en voor september is er al aan de school aangegeven dat ze welkom zijn. Ze zien niet zoveel redenen om het anders in te vullen. Ze worden gezien als personeel en moeten zich houden aan de richtlijnen die ook gelden voor personeel.

Martijn Pietersen geeft aan dat ze bij Dexter MT, waar hij operations manager is, altijd 2 á 3 studenten hebben (veelal AT opleidingen en Graafschap College en soms ook HBO). Ook nu lopen die rond en voor september is er al aan de school aangegeven dat ze welkom zijn. Ze zien niet zoveel redenen om het anders in te vullen. Ze worden gezien als personeel en moeten zich houden aan de richtlijnen die ook gelden voor personeel.

Ook bij Gabi Hunter, eigenaresse van bakwinkel GAABS en voorzitter van de ondernemersvereniging Doetinchem, zijn de stagiairs (MBO en HBO) nu ze weer open zijn weer van harte welkom. De maatregelen die daarvoor nodig zijn worden opgepakt. Ze heeft geluk dat de winkel vrij groot is.

Beiden zijn goede voorbeelden, maar helaas ziet het SBB het aantal stageplaatsen gemiddeld genomen teruglopen. Het beeld is heel divers en hangt af van de sector en zelfs binnen de sectoren van de afdelingen. Sommigen zijn helemaal dicht voor studenten en op andere plaatsen gaat het juist nu nog prima.

Marion Liebregts heeft als regionaal adviseur onderwijs-arbeidsmarkt bij de SBB een goed overzicht van vraag en aanbod, want ze accrediteren (erkennen) bedrijven en via stagemarkt.nl kunnen bedrijven zich aanmelden voor een stageplaats. Nu gaat het over het algemeen nog goed, maar voor september loopt het in vergelijking met andere jaren achter. Ze benaderen nu nog meer dan normaal de bedrijven om ervoor te zorgen dat ze aangeven hoeveel studenten ze kunnen hebben. Het probleem is vaak dat bedrijven vaak eerst zelf moeten leren omgaan met die vervelende anderhalve meter. Verder is er veel onzekerheid, waardoor op dit moment even de kat uit de boom gekeken wordt.

En dat is lastig, want de scholen staan juist nu voor een extra uitdaging, zo geeft Alain van de Haar, sectordirecteur Economische opleidingen bij het Graafschap College, aan. Hij beaamt dat het beeld heel erg verschilt per afdeling. Ze denken nog zeker een schooljaar last te hebben van deze situatie waar RIVM de richtlijnen zal bepalen. Waar normaal 60 tot 80% van de studenten zich op school begeeft, zullen ze volgend schooljaar waarschijnlijk maar 30 tot 40% op school zijn. Een groot gedeelte van het onderwijs zal zich dus op afstand afspelen en ze hopen dat dit ook bij bedrijven en instellingen kan plaatsvinden.

Een van de mogelijke oplossingen kan bijvoorbeeld zijn om lintstages (1 of 2 dagen per week het gehele jaar) te doen i.p.v. blokstages (stageweken). Daar is al continu overleg over met het bedrijfsleven en Alain merkt gelukkig heel veel bereidheid bij de Achterhoekse ondernemers om mee te werken. Alain is ondanks de flinke uitdaging optimistisch gestemd. We moeten en kunnen van twee kanten creatief zijn.

Martijn Pietersen merkt dat er inderdaad creatief wordt omgegaan met de situatie en dat in sommige gevallen juist de vaste werknemers op vakantie werden gestuurd en dat de stagiaires daardoor nog nooit zoveel begeleiding hebben gehad. Dit hangt wel echt af van de situatie. Gabi geeft aan dat de winkeliers best studenten kunnen gebruiken, maar er komen zoveel nieuwe uitdagingen op de ondernemers af dat dit nog niet op het netvlies staat. De ondernemers zijn zelf wel meer op de werkvloer en dat helpt straks waarschijnlijk in de begeleiding.

Bert van Zijtveld, eigenaar van de Heitkamp in Ruurlo, heeft een groot aantal stagiairs en geeft aan dat je soms moet zoeken naar het juiste werk, maar dat is prima gelukt. De begeleiding heeft hij ook veel zelf gedaan omdat hij in deze situatie meer op de werkvloer te vinden is.

Vanuit het VO haakt Jeroen Jansen aan, die zich vanuit Prakticon bezig houdt met het coördineren van stages en werkplekken. Een heel aantal, met name die de school gingen afronden, konden vaak blijven bij de bedrijven. Voor de leerlingen die nu weer op school komen is 80% ingevuld en voor september is hij voorzichtig optimistisch, maar is het slecht te voorspellen.

Marij Striekwold van de Smarthub geeft aan dat ze vanuit het HBO wel een enorme vertraging ziet bij studenten die op zoek gaan. Normaal was er al veel meer duidelijk rond deze tijd, maar er zijn veel tentamens uitgesteld en dus heeft alles vertraging opgelopen. Ze wil graag de bedrijven aangeven de deuren open te zetten! Het kan wel tot de zomer duren voordat studenten komen. Ze is minder positief dan de geluiden die ze hier in de videopodcast heeft gehoord.

Er is brede steun voor het creatief kijken naar allerlei oplossingen en die willen we de komende tijd delen op de website. Iedereen ziet de noodzaak en de oproep is sowieso om te kijken wat je als ondernemer kunt doen. Je kunt nu het verschil maken.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten