Alle resultaten

Pactum Installatietechniek geeft zelf het goede voorbeeld

Schoon
Pactum Installatietechniek geeft zelf het goede voorbeeld

Pactum Installatietechniek geeft zelf het goede voorbeeld

Pactum Installatietechniek is een installatiebedrijf met een lange historie in Deventer (sinds 1933). Vanuit de vestiging in Deventer bedient zij, met zeventig medewerkers, zowel de lokale als regionale markt van de Stedendriehoek en het omliggende gebied. Pactum richt zich als totaalinstallateur op nieuwbouw, renovatie, verbouw, onderhoud en service en totaalprojecten in zowel de woningbouw als in de utiliteitsbouw.

De opdrachtgevers zijn institutionele beleggers, aannemers, architecten, woningbouwverenigingen, onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen, bedrijven, verenigingen van eigenaren en particulieren.

Duurzaamheid realiseren

Voor zijn relaties heeft Pactum ruim 18.000 woningen en zo’n 1.000 bedrijfspanden in beheer. Hierbij worden alle gebouwgebonden installaties onderhouden. Een relatief nieuwe dienst is het verhogen van de energielabels van woningen. Hiervoor worden op maat plannen gemaakt op basis van wensen van de bewoners en wat financieel het slimst is om te doen. Op jaarbasis worden zo 300 tot 500 woningen naar (vaak) energielabel A gebracht. Wil de klant meer, dan kan (bijna) ‘nul op meter’ ook gerealiseerd worden.

Zelf het goede voorbeeld geven

Sinds 2011 is Arjen Vels directeur en eigenaar van Pactum. Vels: “Mij viel direct het hoge energieverbruik van onze vestiging op. Die was 138.000 kilowattuur op jaarbasis. Dit was voor mij onacceptabel. We promoten duurzaamheid bij onze relaties, dan moet je dus zelf het goede voorbeeld geven.” Via tal van acties, zoals de aanschaf van energiezuiniger apparatuur, ledlampen en vooral veel organisatorische maatregelen is het verbruik teruggebracht naar 45.000 kilowattuur. Bijzonder is dat intussen laadpalen geplaatst zijn voor de elektrische auto’s van Pactum. Vels: “Dit zijn er nu drie, maar worden er snel meer. We hebben besloten voortaan alleen maar elektrische auto’s aan te schaffen. Bij elke elektrische auto die erbij komt, plaatsen we, ter compensatie van het energieverbruik, ook dertig zonnepalen extra op ons dak.”

Actief met zonnepanelen

Pactum heeft op veel bedrijfsdaken grootschalig zonnepanelen gelegd. Op jaarbasis worden gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 panelen geplaatst. Dit gaat verder dan alleen leggen en installeren. Ook subsidies en investeringsgelden regelen behoort tot de service van Pactum. Zo zijn in Deventer grootschalig zonnepanelen geïnstalleerd bij Byk Cera, Vos transport, Promessa en Senzora. Uiteraard ontbreekt het eigen dak niet. Op het eigen dak heeft Pactum een eigen testomgeving neergezet. In totaal liggen 200 zonnepanelen in verschillende merken en series met verschillende bevestigingssystemen op het dak. Deze worden gemonitord op opbrengst, stormbestendigheid en onderhoud.

Circulair Bouwen

Pactum is tevens partner bij het project Nexteria. Deze start-up heeft circulair bouwen samen met partners volledig doorgevoerd bij de utiliteitsbouw. De eerste volledig circulair gebouwde bedrijfshal is gerealiseerd op het terrein van VDR Bouw.

Toekomst

Vels verwacht in de toekomst veel van waterstof. “Ik erger mij aan de politieke discussie dat alles gasloos moet worden. Dit kan gewoon niet, ons elektriciteitsnetwerk moet acht keer vergoot worden wanneer we “all electric” willen. De toekomst ligt in het gebruik van andere gassen zoals biogas en waterstof. Maar hoe zit het dan met de warmtepomp? Vels: “In bepaalde situaties is een warmtepomp aan te bevelen, maar ik zou veel particulieren en bedrijven aanraden een ketel aan te schaffen die in de toekomst, al dan niet met een kleine ingreep, geschikt te maken is voor het gebruik van waterstof.”

“De toekomst ligt in het gebruik van andere gassen zoals biogas en waterstof”

Arjen Vels

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten