Alle resultaten

Refurbished onderdelen uit de cv-ketel

Samenwerking
Refurbished onderdelen uit de cv-ketel

Refurbished onderdelen uit de cv-ketel

Een Nefit Smartline ventilator of een Remeha Quinta branderautomaat, beide voor € 179,00 en met 3 jaar garantie, kunnen installatiebedrijven kopen bij HR Premium Parts in Twello. We hebben het hier over de refurbished business-to-businessmarkt voor cv-onderdelen. Zes jaar geleden is Marcel de Graaf hiermee gestart. De aanleiding was dat hij ontdekte hoe snel we eigenlijk een complete cv-ketel vervangen, terwijl de ketel, die misschien nog geen tien jaar oud is, eigenlijk op één onderdeel na goed is.

Aanvankelijk is De Graaf gestart met demonteren van cv-ketels. Hij werd daarbij geholpen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze aanpak hield echter maar kort stand, omdat er strenge milieuregels werden ingevoerd, de Weeelabex. Daardoor werd demontage onmogelijk. De Graaf ontwikkelt een nieuw businessmodel: de verkoop van refurbished onderdelen uit de cv-ketel. Hij gaat samenwerken met enkele gecertificeerde demontage en revisiebedrijven in Gelderland en zet een kringloop op. Afgedankte ketels worden netjes gedemonteerd, de onderdelen deskundig gereviseerd en HR Premium Parts verzorgt de business-to-businesshandel met installateurs. Op deze manier kunnen installateurs refurbished onderdelen kopen en in cv-ketels plaatsen, waardoor die langer meegaan. De defecte onderdelen komen vervolgens weer terug naar Twello.

Het blijkt een goed businessmodel te zijn, dat werkt en inspeelt op een steeds duurzamere maatschappij. Binnen de Cleantech Regio is het bedrijf verbonden met het project Cirkelwaarde, waar met bedrijven als Circulus Berkel wordt gekeken naar de voorkoming van e-waste.

Businessmodel voor wisselketel

Met vernieuwen en innoveren is De Graaf zeker ook bezig. Zo heeft hij studenten van Saxion gevraagd te bekijken of er een businessmodel te maken is voor de vermarkting van een wisselketel. In Frankrijk is hij bezig met een andere nieuwe ontwikkeling. In de bouw en installatie worden nieuwe buizen, waar geen vocht en vuil in mag komen, nu beschermd door plastic deksels (op oliebasis). Een Franse partner heeft hiervoor een andere oplossing bedacht, van latex, een natuurproduct. Hiermee won dat bedrijf een innovatieprijs en De Graaf wordt importeur van deze latexbeschermhoezen.

As-a-service-model

Naar de toekomst toe verwacht De Graaf dat de refurbished markt zal doorzetten. “Cv-ketels zullen nog wel even blijven, op gas en/of waterstof,  met daarnaast ook ventilatiesystemen, warmtepompen of omvormers. Alles waar een print of ventilator in zit, kunnen we in principe aan. Daarnaast verwacht ik dat het as-a-service-model verder opgeld doet. De producent blijft eigenaar van het apparaat en wil een zo goed mogelijk product voor zo min mogelijk geld, dus een mooie kans voor revisieproducten.”

Dit artikel is gepubliceerd in Update 2 – maart 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten