Alle resultaten

Van kritische gebruiker naar innovatieve onderneming

Schoon

Van kritische gebruiker naar innovatieve onderneming

Stel, u bent gedeeltelijk verlamd en aangewezen op een rolstoel en u wilt ook fietsen, dan is de handbike – een combinatie van rolstoel en fiets – een uitkomst. Te verkrijgen via een verstrekking van de gemeente, of via het PGB (PersoonsGebondenBudget). Vervolgens krijgt u de handbike via een aparte leverancier, die door de gemeente is gecontracteerd. Goedkoop zijn de handbikes niet: zeven- tot achtduizend euro. Maar er is een veel goedkoper alternatief op de markt: Frontline Handbikes uit Brummen levert handbikes voor zo’n vier- tot vijfduizend euro. Dat is natuurlijk het overwegen waard.

Het begon allemaal met een ontevreden klant. In 2014 was Frontline nog een gewone fietsenwinkel, die echter ook bekend stond als oplosser van mobiliteitsproblemen. Een van de rolstoelgebruikers kwam zijn beklag doen over het beperkte aanbod en de te hoge prijs. Daarop is Arjan Wilbrink aan het sleutelen gegaan. Een Spartafiets werd gedemonteerd, de aandrijving en elektronica opnieuw gebruikt. Zo ontwikkelde Wilbrink een nieuwe handbike, waarbij rolstoel en fiets veel gemakkelijker met elkaar te verbinden zijn. Gevolg? Een razend enthousiaste klant, die Wilbrink adviseerde hiermee door te gaan. Aldus geschiedde.

Snelgroeiend

De zoon van Arjan, Jesse, kwam in de zaak en samen zijn ze aan de slag gegaan met Frontline Handbikes; Arjan verantwoordelijk voor de techniek en Jesse voor marketing en verkoop. Inmiddels, zien we een snelgroeiend bedrijf, elk jaar verdubbelt de omzet. Frontline telt nu vier fulltime en twee parttime medewerkers. Die vinden is trouwens nog niet zo eenvoudig. Frontline zoekt namelijk fietsenherstellers die ook lasser zijn en die zijn niet voorhanden. Een deel van de opleiding krijgen zij dan ook in het bedrijf.

Bij die ene handbike blijft het niet. Nieuwe modellen komen er, zoals de sportbike, die wat weg heeft van een ligfiets, maar met een slimmigheidje. Van de rolstoel in de lage sportbike stappen is niet gemakkelijk, tenzij de sportbike zelf omhoogkomt, dan wordt het eenvoudiger en precies dat is mogelijk met de handbike van Frontline.

De Wilbrinks innoveren verder. De nieuwste ontwikkeling is de combinatie tussen de aankoppelbare handbike en de sportbike, met als doel om de rolstoel voor beide fietsen te kunnen benutten.

Frontline handbikes is een bedrijf dat stevig verbonden is met de omgeving. Leveranciers komen bijna allemaal uit de regio. Zo maakt Kinkelder uit Zevenaar de onderdelen voor de frames.

Energieneutraal produceren

Frontline levert niet alleen emissieloze voertuigen, het zet ook volop in op energieneutraal produceren. Binnen enkele jaren is het gehele dak belegd met zonnepanelen, waardoor het bedrijf zelf elektriciteit opwekken. Het zou ook graag meer doen aan recycling, want het ziet nu met lede ogen aan hoeveel handbikes uiteindelijk in de opslag belanden. De gemeente verstrekt een handbike voor zeven jaar als het om transport gaat. Is het doel sportief van aard, dan is de termijn vijf jaar. Als die termijn afloopt, komen ze in de opslag terecht. Frontline zou graag eigenaar blijven van de handbikes en die na afloop van de termijn willen onderhouden om weer te leveren aan een nieuwe klant.

“Het begon allemaal met een ontevreden rolstoelgebruiker…”

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten