Alle resultaten

Videopodcast: Alfred Uytdewilligen (CAD2M)

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Alfred Uytdewilligen (CAD2M)

Videopodcast: Alfred Uytdewilligen (CAD2M)

Alfred Uytdewilligen, CEO van CAD2M, een bedrijf wat alles levert wat te maken heeft binnen het ontwikkelproces van engineering, is vandaag te gast bij onze videopodcast. De impact is voor zijn bedrijf enorm. Het is een dienstverlenend bedrijf en daar wordt meestal als eerste in gekort. Er is een terugval van 60 à 70 procent en daar kun je geen plannen op maken. Er is behoorlijk aan crisismanagement gedaan, maar gelukkig had CAD2M zich al goed voorbereid op slechtere tijden. Al was dit in eerste instantie niet voor de Coronacrisis, er waren al reserves aangemaakt omdat er mindere tijden verwacht werden in de verkoop van softwarelicenties. Dat ‘potje’ komt nu goed uit. Ze hebben in deze rustige tijd sommige ontwikkelingen een half jaar naar voren getrokken.

Het bedrijf van Alfred zit overal over de wereld en over de aanpak van de Nederlandse overheid is hij zeer te spreken. Het is een soort hart onder de riem van een overheid die je steunt. In China, met de total lockdown, is het voor bedrijven en mensen vreselijk geweest. Er zijn meer dan een half miljoen bedrijven die zijn failliet gegaan en mensen zijn er nog steeds doodsbang. Je moet als maatschappij in beweging blijven om te kunnen monitoren hoe het gaat is zijn uitgesproken visie. Een schip dat stil ligt kun je niet sturen. Er is verder heel veel transparantie en eerlijkheid vanuit overheidswege nodig. Daar ontbreekt het nu wel eens aan. Er blijven veel vragen hangen waar je als samenleving of ondernemer gewoonweg antwoorden op wil. bijvoorbeeld over het nut van mondkapjes. De overheid moet wel duidelijk zijn. Zijn ze wel nuttig, maar mogen we ze niet massaal gebruiken omdat ze nu nodig zijn in de zorg: dan kun je dat gewoon zeggen.

We moeten aan de andere kant niet verwachten dat er veel antwoorden komen op vragen waar het antwoord niet panklaar is. Het is lastig dat je moet accepteren dat je het in deze situatie gewoon soms niet weet. Maak als ondernemer dus liever kleine stapjes zodat je wendbaar blijft, is zijn devies.

Als Achterhoekse ondernemers moeten we met elkaar in gesprek gaan over die onduidelijkheid. Niet alleen ver vooruit kijken maar ook in het moment. We moeten accepteren dat het alle kanten op kan gaan het komende jaar. Niet te ver vooruit denken, maar hou liever wekelijks of maandelijks contact en dan de onduidelijkheid delen om er samen chocola van te maken. We hebben in de Achterhoek veel discipline, kunnen goed alleen werken, maar zoeken elkaar wel op als het écht nodig is. Oprecht geïnteresseerd zijn, voor elkaars verhaal open staan en informatie delen helpt ons om de puzzel te leggen.

Alfred vraagt tot slot nog de aandacht voor de kleine ondernemers die extra zwaar getroffen worden omdat de regelingen vaak niet op hen van toepassing zijn. Zij groeien vaak heel snel, maar vallen dan best snel buiten de boot omdat er rekening wordt gehouden met vorig jaar. Het zijn gelukkig vaak wel verschrikkelijk flexibele ondernemers.

Alfred denk en hoopt dat de anderhalvemetereconomie tijdelijk is. Er zal, denkt hij, een vaccin komen en we moeten ons dus tijdelijk aanpassen om alles weer op te kunnen starten. Het zal hopelijk snel verdwijnen en hij denkt zelfs dat het heel snel weer vergeten is, ondanks dat Corona ons achter laat met een enorme dip in de economie. Kwartaal 3 en 4 komt er pas de écht financiële ellende. Dat is de volgende crisis.

Ook nam Ko Rensen, coördinator van het 3d-printproject Achterhoek, even het woord. Hij geeft aan dat in de Achterhoek momenteel overal en nergens wordt geprint om de zorg te voorzien van beschermingsmiddelen. Van scholen, bedrijven tot bij particulieren op zolder. Het mooie is dat er zelfs al herontwerpen gemaakt worden in huiskamers, waar je op voorhand die creativiteit niet zou verwachten.  Ze draaien bij CAD2M op dit moment ook dag en nacht met de 3d printers om beugels te maken voor de zorg. Het is lastig om dit van de daken te schreeuwen omdat het dan snel als ‘commercieel handig’ gezien kan worden, aldus Alfred. Alle lof moet uitgaan naar al die mensen en verenigingen die dit thuis en op het werk doen.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten