Alle resultaten

Videopodcast: Arjan Schuurman, Peter Stoverink en Harm ten Hoopen

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Arjan Schuurman, Peter Stoverink en Harm ten Hoopen

Videopodcast: Arjan Schuurman, Peter Stoverink en Harm ten Hoopen

Drie ondernemers uit de Achterhoek, Arjan Schuurman, Peter Stoverink en Harm ten Hoopen, vertellen in deze videopodcast hoe zij ondernemen in de coronacrisis.

Bij Schuurman is de verkoop, in de winkels in grote steden 10 procent van wat normaal is voor deze tijd. In de kleine /middelgrote steden tot 25 procent en dat is een enorme tegenvaller, juist in een periode waar ze het van moeten hebben. Online zit daarentegen ergens tussen 50 en 100 procent in de plus. Het is wel een enorme logistieke operatie om de schoenen uit de winkels naar de punten te  krijgen van waar vanuit verzonden wordt. Bezorgdiensten hebben maandag niet eens alle vracht mee kunnen krijgen van de bestellingen van afgelopen weekend. Maar in deze gekke tijd worden alle zeilen bijgezet door iedereen en is het uiteindelijk toch gelukt alles weg te krijgen. Gelukkig levert dit ook de nodige cashflow op. Personeel doet op dit moment ook werkzaamheden die ze normaal nooit deden.

Investeringen staan compleet on hold. Sommige projecten lopen nog door omdat die al waren opgestart. Pandeigenaren waar Schuurman van huurt zijn best bereid om ze door de crisis te helpen. Allemaal heeft Arjan ze persoonlijk gebeld, en in overleg zijn er afspraken gemaakt. Er is gelukkig begrip van beide zijden.

Peter Stoverink, van Stooff Interior Projects, merkt ook goed dat het lastig is. Sommige bedrijven waar hij voor werkt laten weten dat alles wat er in 2020 staat opgeschort wordt naar volgend jaar. Gelukkig is er nu nog genoeg werk met langlopende projecten. Maar daarna…?!? De verkoop ligt helemaal stil. Werk droogt dus in de zomer waarschijnlijk op. Iedereen maakt het project af en dan stopt het, zo lijkt het nu.

Je bent als ondernemer continu aan het schakelen. Hoe neem je maatregelen? Inkrimpen? Ontslaan? Het is hopen dat het snel ophoudt en dat de economie weer gaat draaien. Een andere markt aanboren is niet makkelijk, want je doet waar je goed in bent.

De gemeente speelt vanaf 16 maart een grote rol om de ondernemers te proberen te helpen, aldus Harm ten Hopen. Met zijn allen de schouders eronder is ook op het gemeentehuis nu aan de orde. Dat doet de gemeente door ondernemers zoveel mogelijk te spreken en zo snel mogelijk bij de juiste loketten te krijgen. Dat betekent dat de website wordt aangepast en dat het klantcontactcentrum anders is ingericht om de ondernemers naar de juiste informatie te krijgen. De gemeentelijke belasting is uitgesteld en de facturen die bij de gemeente komen betalen ze z.s.m. om de hele keten draaiende te houden. Ondernemersverenigingen zijn bij elkaar gekomen via Achterhoekverbindt.nl om van elkaar te leren. Dat is een goede zet! Verder is het nu zak om goed in kaart brengen wat we eigenlijk doen in de Achterhoek. En hoe kunnen we elkaar daar bij ondersteunen? Kennisdeling is heel erg belangrijk. Wat zijn de sterke punten en hoe buiten we dat uit dat uit? Bijvoorbeeld lokaal inkopen en zorgen dat de bevolking naar de lokale winkels komt om die te ondersteunen. Steun aan bedrijven is nu echt belangrijk. We moeten zorgen dat er zo min mogelijk bedrijven niet omvallen. Het gaat juist nu om het waarborgen van continuïteit. Daarbij is ook communiceren met je medewerkers van groot belang. Dat zorgt voor rust en vertrouwen en dat helpt enorm.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten