Alle resultaten

Videopodcast: Arthur Jansen (AWEJA / SIKA) en Koen Knufing (Marku bouw / VNO-NCW)

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Arthur Jansen (AWEJA / SIKA) en Koen Knufing (Marku bouw / VNO-NCW)

Videopodcast: Arthur Jansen (AWEJA / SIKA) en Koen Knufing (Marku bouw / VNO-NCW)

In deze videopodcast spreken we met Arthur Jansen van AWEJA/SIKA en Koen Knufing van Markubouw en VNO-NCW over hoe zij ondernemen in deze coronacrisis. Beide bedrijven draaien nog goed. Je merkt een enorme behoefte aan saamhorigheid en het sparren / vergelijken met andere ondernemers. Je kunt en wilt graag leren van elkaar. Je merkt dat er overal veel vragen zijn en daardoor duurt alles (wat normaal vanzelfsprekend was) langer. Mag ik bij het bedrijf naar binnen? Zijn er regels? Wat is hier nu weer het protocol? Daarnaast heb je nu ook nog eens geen garanties en dus wat meer onzekerheid als ondernemer.

Het is op dit moment erger voor de bedrijfstakken die nu met een lockdown te maken hebben. Horeca heeft bijvoorbeeld heel erg zwaar. Kunnen we samen niet iets doen om de bedrijven die nu écht getroffen worden te helpen!? Wellicht een voucher in te zetten als alles achter de rug is? Het is een idee die we kunnen gaan uitwerken, wellicht via www.achterhoekbezorgt.nl. Hier gaan we mee aan de slag.

Koen geeft aan online dat verbinden erg belangrijk is. Dat zagen we ook aan zijn filmpje op LinkedIn, waar hij deze videopodcast aankondigde. Het ontplofte bijna. Het is een beetje buiten de comfortzone om dit soort dingen op te nemen, maar zo zie je maar dat je over grenzen heen stapt. Ook een gedeelde film van Arthur ging als een trein. Je ziet dat mensen nu veel online zijn.

Omdenken wordt nu wel verwacht van iedereen met wie je werkt en dat blijken ze ook allemaal te kunnen. Er zijn ook wel negatieve voorbeelden, bijvoorbeeld van bedrijven die je aan afspraken proberen te houden en dreigen met boetes als je je er niet aan kunt houden. VNO NCW moet hier proberen tegen op te treden, want dit kan echt niet. De lijntjes met de overheid zijn gelukkig kort. Er is, via VNO NCW midden, gelijk contact en signalen worden serieus genomen. De eerste lobby die er kwam, was om overheden te stimuleren de economie draaiende te houden. Er werd al snel geschakeld en meegedacht. Er is ook een grote mate van flexibiliteit. Trajecten worden op dit moment verkort van maanden naar dagen. Dat is fantastisch.

Wat kan de Achterhoek board betekenen? Wij luisteren naar  de signalen die uit de regio komen. Er is bijvoorbeeld behoefte aan een lokaal loket voor kleine ondernemers. Informerend kunnen we ook veel betekenen natuurlijk. Wij proberen het landelijk nieuws filteren naar wat voor onze regio belangrijk is.

Het 3d printproject is een mooi voorbeeld van hoe wij in de regio samenwerken. Nu ligt dat stil, maar we konden aanhaken op het printen van spatschermen. Fantastisch dat kinderen uit de Achterhoek, gestimuleerd door SIKA, hier nu bezig zijn.

Wat kunnen we bijdrage aan het opstarten van de economie straks? Het is belangrijk dat we ons houden aan de maatregelen, maar probeer wel binnen die grenzen zoveel mogelijk de bal te laten rollen. Geld uitgeven en aankopen doen helpt daarbij enorm om de economie draaiende te houden. Online shoppen is nu, en dat is te begrijpen, mateloos populair… maar koop vooral lokaal! Denk aan de lokale winkels en horeca die hard geraakt worden!

In de napraat

Denk ook als ondernemer na wat jij betekent in de keten ook voor andere bedrijven. We zijn samen de regionale economie! En we kunnen, ook als je geen ondernemer bent, iets doen: blijf geld uitgeven in de buurtsuper, bij de slager en bij het restaurant of de snackbar op de hoek. We moeten de bedrijvigheid ‘in leven houden’.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten