Alle resultaten

Videopodcast: Bart Derksen van HOSOKAWA Micron Group

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Bart Derksen van HOSOKAWA Micron Group

Videopodcast: Bart Derksen van HOSOKAWA Micron Group

Bart Derksen verzorgt HR & PNO bij HOSOKAWA Micron Group, een bedrijf uit Doetinchem met 200 werknemers dat alle oplossingen voor poederverwerking biedt. Ze zitten in allerlei branches waaronder de chemie, voedingsmiddelen en medicijnindustrie. Het ziet er voor de korte termijn nog heel goed uit. Er zijn wereldwijd wel wat verschuivingen. HOSOKAWA is gelukkig gewend flexibel in te springen op de verschillen in vraag. Voedingsmiddelenindustrie is van nature stabiel en dat loopt natuurlijk ook nu goed door. Machines leveren wordt waarschijnlijk een lastig verhaal in de komende weken. Ook toeleveranciers zullen wellicht problemen ondervinden en we weten niet hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Wat Bart binnen de HR van het bedrijf merkt is dat er een hele andere manier van samenwerken is gekomen. Omdat ze internationaal werken hadden ze snel in de gaten wat de ernst van de situatie was. Ze voelden al snel de verantwoordelijkheid om reizen naar China, Korea en later ook Europa te verbieden en daar zijn ze vaak strenger in geweest dan de overheid aangaf. Ze merken een lichte toename van preventief ziekteverzuim, maar het is nu nog niet anders dan andere griepgolven.

Blijven communiceren is heel erg belangrijk voor (steeds meer) thuiswerkers. Je moet in contact blijven met elkaar! ICT had gelukkig al een goed systeem staan. Overleg is via Teams, een programma dat er al was, maar werd nauwelijks ingezet. Nu blijkt het supergoed te werken en is het ook soms efficiënter dan in de situatie van 5 weken geleden. Er worden video-opnames gemaakt om met de klanten ‘in contact’ te blijven. Nu worden spullen die gerepareerd moeten worden opgestuurd/opgehaald en worden die in de eigen werkplaats in orde gemaakt, waar dat tot een maand geleden op locatie gedaan werd.

Dat is toch wel een beetje de moraal van het verhaal. ‘Onder druk wordt heel veel vloeibaar’, aldus Bart. Processen van verandering gaan opeens (met gezamenlijk belang) supersnel. Thuiswerken werd nooit echt gestimuleerd. Er werd heel veel over de wereld gevlogen door het bedrijf. Nu het anders moét is het eigenlijk vreemd dat er in sommige gevallen nooit meer met afstandswerken is gedaan.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten