Alle resultaten

Videopodcast: beschermkappen uit 3D-printer

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: beschermkappen uit 3D-printer

Videopodcast: beschermkappen uit 3D-printer

Op dinsdag 7 april waren Koen Mentink (Hittech Bihca), Frits Sijbel (trainer 3D-printen) en Robbert (cursist 3D-printen) te gast in de dagelijkse videopodcast. In 2019 is vanuit Winterswijk (WIC en technieklokaal Skills) het initiatief gestart om een cursus te geven om een printer te bouwen. Frits Sijbel: “Het bouwen van de printer is echter niet het doel, maar slechts een middel. Het doel is jongeren kennis te laten maken en enthousiast te maken voor techniek.”

Doordat dit project een doorslaand succes bleek, is dit door een samenwerking tussen de Samenwerkende Industriële kringen Achterhoek (SIKA) en 8RHK Ambassadeurs verder uitgerold over de Achterhoek. Hier zijn 21 trainers (vrijwilligers) opgeleid om kinderen (en één ouder) te helpen een 3D-printer te bouwen en deze te leren gebruiken.

Robbert (10 jaar) heeft samen met zijn moeder deelgenomen aan deze cursus. “Nadat de cursus was afgelopen ben ik begonnen sleutelhangers te printen. Het is superleuk om zelf iets te ontwerpen en te maken. Dat ik daarna kon helpen om onderdelen voor spatkappen te maken vond ik fantastisch.”

1 april bereikte Frits Sijbel de vraag om mee te denken over het printen van een onderdeel van spatkappen. “De dag erna zijn een aantal trainers van het 3D-printproject aangeschreven en zijn deelnemende scholieren begonnen met het printen van de onderdelen voor de spatkappen. Mede doordat Rensa belangeloos het transport heeft verzorgd, zijn deze onderdelen in de Hogeschool Zeeland terecht gekomen. Daar ze zijn geassembleerd.”

Koen Mentink is een van de initiatiefnemers geweest van dit project. Koen Mentink: “Techniek is een tijd lang niet als ‘sexy’ gezien. Alle aandacht is verlegd naar de dienstverlenende sector. Deze crisis brengt aan het licht dat we niet zonder onze maakindustrie kunnen. De schaarste aan mondkapjes is een goed voorbeeld: deze komen allemaal uit China en toen daar de grenzen op slot gingen hadden wij een probleem. Als we dat hier hadden gehouden dan was dat probleem kleiner geweest.”

“3D-printen is een totaal andere manier van denken”, vervolgt Koen Mentink. “Er moet worden nagedacht over hoe een product moet worden opgebouwd. Door deze benadering heb je ook een stuk minder verlies. In oudere technieken wordt een blok metaal als basis gebruikt en wordt daar metaal van verwijderd om zo tot de juiste vorm te komen. Dit levert veel afval op. Bij metaal 3D-printen is dat niet zo.”

“Ik zie dan ook voor me dat we ons als Achterhoek verder profileren als dé 3D metaalprint regio van Nederland. Waar men vroeger bij lampen aan Eindhoven dacht, moet men bij 3D printen aan de Achterhoek gaan denken.”

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten