Alle resultaten

Videopodcast: Carolien Nijhuis van Nijhuis Group over ondernemen en COVID-19

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Carolien Nijhuis van Nijhuis Group over ondernemen en COVID-19

Videopodcast: Carolien Nijhuis van Nijhuis Group

Toin de Ruiter interviewde, samen met Martin Stor, de directrice van Nijhuis Group, Carolien Nijhuis tijdens de eerste videopodcast. De eigenaresse van Terhart en Nijhuis Mitech vertelt dat, omdat beide bedrijven werken voor de levensmiddelenindustrie, ze volop draaien op dit moment. 15 tot 20% uitval van mensen zorgt ervoor dat ze in deze tijd als manusje-van-alles meedraait om alles in goede banen te leiden. Ze vindt het ook juist nu belangrijk om zichtbaar te zijn!

Thuiswerken is bij een productiebedrijf niet te doen, dus waren er maatregelen nodig. De oppervlakte bij beide bedrijven is groot genoeg om na een stukje herinrichting ver genoeg uit elkaar te kunnen werken. Verdere concrete veranderingen zijn het uit elkaar halen van de (nu langere) pauzes, streng toezien op persoonlijke hygiëne en het continu desinfecteren van tafels, klinken, leuningen etc. Hier zijn protocollen voor geschreven die de richtlijnen van het RIVM als uitgangspunt hebben. Je moet wendbaar zijn in crisistijd!

In deze gekke situatie worden volop grappen gemaakt om te kunnen ontladen, maar wordt er ook zo nu en dan een traan gelaten. Carolien merkt dat deze crisis sowieso ook hele verassende en mooie dingen naar boven haalt. Klanten en toeleveranciers die elkaar persoonlijk op de hoogte houden, personeel die elkaar vraagt hoe het gaat en verkouden werknemers die de tuin gaan doen omdat ze zich niet ziek genoeg voelen om thuis te blijven. Je doet het juist nu meer samen en er is meer oog voor elkaar!

Het is als ondernemer belangrijk te weten wie contactpersonen zijn bij de verschillende overheidsorganen en dit is bij uitstek weer een periode waar je kunt zien hoe belangrijk ze zijn. De lijntjes zijn erg kort en er worden al diverse (ramp)scenario’s voorgesorteerd om nu alvast te kijken hoe er dan toch kan worden doorgedraaid. Ook de Metaalunie of de bank denken volop mee om problemen voor te zijn. 

Iedere dag is weer een stapje in de goede richting bij de Nijhuis Group. Als aan het eind van de dag de deur dicht gaat heerst er een voldaan gevoel dat het weer is gelukt. Op naar de volgende dag.

Na Corona denkt Carolien dat, behalve de boost van het thuiswerken, we de lokale economie nog beter kunnen benutten en op de voorgrond laten treden. Je ziet hoe afhankelijk wij zijn van China of een ander ver land, en daar kunnen we het veel slimmer doen. We kunnen de Achterhoekse maakindustrie nog veel meer body geven en daarnaast duurzamer ondernemen.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten