Samen met zijn zus Anne is Derk Wassink eigenaar van Wassink Installatie en daarnaast bestuurslid van VNO-NCW. Veel van het werk van Wassink is klantenwerk en daar moet je dus als bedrijf duidelijk bij informeren. Niet alleen voor de klant, maar ook voor de monteurs die soms ook in onzekerheid zitten over de eigen gezondheid en over wat wel en niet mag.
Ze merken dat het hebben/geven van vertrouwen daarbij heel erg belangrijk is. De eerste 14 dagen was er bij bijna alle bedrijven een pas op de plaats om de eigen situatie op orde te brengen en te wennen aan de nieuwe werkelijkheid. Een soort shocktoestand. Derk merkt dat de afgelopen weken het gesprek er wel weer in zit. Er komt steeds meer openheid. Als ondernemer in deze tijd valt of staat het met communicatie en een sterk netwerk, zoals we die in de Achterhoek gelukkig hebben. Als je elkaar weer even hebt gesproken weet je echt hoe het zit.
Met name nieuwbouwprojecten gaan gewoon volop door. De grote brancheverenigingen hebben al een tijd geleden samen met het ministerie en vakbonden een uitgebreid en duidelijk protocol gemaakt voor de anderhalvemetereconomie. Je ziet dat duidelijkheid helpt en dat er dan minder ruis ontstaat. Om met de vele vragen om te kunnen gaan zal flexibiliteit vergen en flexibel is de sector gelukkig van oudsher.
Service en klantenwerk is nu minder dan een maand geleden, maar alles is nog gewoon voorradig en er stagneert gelukkig nog niets. De volgende fase gaat richting de bouwvak. Daar zal een piek zitten in het werk dat nu allemaal vooruitgeschoven wordt. Derk verwacht wel dat er genoeg personeel zal zijn om die op te kunnen vangen. Op de langere termijn komen er wel donkere dagen aan, zo lijkt het. Wat je kan doen is keuzes maken. Dat lijkt makkelijker dan het is. Afscheid nemen, of minder inzetten van personeel is daar onderdeel van en dat is het minst leuke aan ondernemer zijn.
Je moet proberen koers te houden en een goed beeld vormen over waar het heen gaat. Ga met je netwerk en klanten in gesprek en stel je wat kwetsbaarder op dan je in normale tijden zou doen. Je wordt als ondernemer geprikkeld om te kijken wat je in de huidige omstandigheden juist wél kunt. Het is een uitdaging die iedereen moét aangaan. Je gaat allemaal toch terugkijken wat je deed voor de crisis en natuurlijk ook wat je nu anders kunt doen en kunt bijdragen.
In de ‘napraat’ werd nog aangegeven dat de anderhalvemetereconomie echt het nieuwe kader gaat worden voor de langere termijn. Ondernemers, onderwijs, toerisme, tot aan eventueel op straatniveau: iedereen krijgt er mee te maken. Het is de nieuwe norm waar wellicht ook kansen liggen om met zijn allen in de Achterhoek hier écht voorop te gaan lopen en daar hebben wij bij uitstek de regio voor.