Alle resultaten

Videopodcast: John Blankendaal (Brainport Industries) en Frank Landhuis (Novel-T)

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: John Blankendaal (Brainport Industries) en Frank Landhuis (Novel-T)

Videopodcast: John Bankendaalen Frank Landhuis

In deze videopodcast zijn Frank Landhuis en John Blankendaal aan het woord. Frank Landhuis is innovatiemakelaar van Novel-T. Dat helpt technische bedrijven in Twente ontstaan en zorgt ervoor dat bestaande maakbedrijven de connectie kunnen maken naar onderwijs, overheid en elkaar. Die samenwerking en verbinding is in deze tijd heel erg belangrijk. Er is een vragenuurtje van het Corona taskforce team in het Twentse en die wordt goed bezocht. De meeste vragen die ze krijgen zijn richting overheidsmaatregelen en op juridisch vlak. Het vinden van investeerders nu lastig, maar samen zoeken ze naar partijen die nu juist wel willen investeren. En die zijn er gelukkig wel.

John Blankendaal is managing director van Brainport Industries in Eindhoven en heeft een heel aantal vouchers van de KLM liggen. Ook zij vliegen niet meer de wereld over, maar concentreren zich nu op (beeld)bellen. Soms 1 op 1 en soms met 70. Er zijn veel internationale beurzen die nu niet doorgaan en dat is wel een strop. De verwachting is dat dit in september het weer gaat lopen, maar of dat dan in de aloude vorm kan?

Het draait bij Brainport Industrie om concurrentie- en slagvaardigheidskracht. We zijn een exportland en iets exporteren begint bij de maakindustrie. Daarom speelt die daar juist nu een belangrijke rol in. Internationaal is het lastig nu, maar er is vanuit Eindhoven volop contact met bedrijven over de hele wereld. Veel hebben het moeilijk, maar er ontstaan ook wel mooie dingen nu. Via bedrijven die in China zitten heeft Brainport 10-duizenden mondkapjes kunnen regelen. Nu is er nationaal een keten ontstaan waardoor ze zelf mondkapjes gaan maken. Die keten gaat vanaf deze week, o.a. met Auping, produceren. Of het een blijvertje is voor die bedrijven is nog een vraag, maar wel de intentie. Wellicht is er met deze reshoring een nieuwe bedrijfstak ontstaan die toekomstbestendig is.  

Frank geeft aan dat in Twente bedrijven vastliepen met onderdelen van beademingsapparatuur (de helmvariant) en daar heeft Novel-T bedrijven in de regio aan elkaar verbonden om dit voor elkaar te krijgen. Klankborden met bedrijven doen ze normaal maandelijks en nu in deze tijd spreek je elkaar vaker. Zelfs over Twentse grenzen heen, bijvoorbeeld met de Achterhoek of Zwolle, is nu meer contact. Dit is erg mooi, helemaal omdat dit misschien wel een kans is om Twentse en de Achterhoekse industrie nog beter met elkaar te verbinden.

John geeft aan dat ze ook erg veel bezig zijn met het koppelen van leden onderling. Dat gaat vrij makkelijk nu, omdat men elkaar vaak al jaren kent. Dat goede netwerk blijkt nu weer van groot belang. Volgende week hebben ze met een grote groep bedrijven en stakeholders weer een overleg waar onderwerpen als NAW, banken, geldschieters, overheidsmaatregelen en tips&tricks aan de orde komen.

Het dagelijks spreekuur voor de 3 o’s (ondernemer / overheid / onderwijs) is heel belangrijk gebleken, met name voor kleine bedrijven. De grote hebben eens per 3 weken gezamenlijk een online meeting om signalen te bundelen richting de overheid.

In het Twentse is het vergelijkbaar. Dat ging van dagelijks aan het begin van de crisis, naar wekelijks en nu zijn ze meer overgestapt op Webinars. Hij hoopt dat bedrijven en overheden projecten naar voren halen zodat het balletje blijft rollen. Het zou de economie veel vertrouwen en zekerheid geven. Ook wordt er juist nu gekeken naar efficiënter produceren in de regio. Een sterkere toelevering vanuit de ‘regio’ zou nu echt een kans zijn.

Overleg van crisiteams onderling lijkt John heel erg zinvol. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ploegendiensten? Maar het echt richting geven aan regionaal produceren en/of aansporen van de economie is heel erg lastig. Dat gaat waarschijnlijk buiten het vermogen van wat we kunnen doen. Azië is qua kosten effectief, anders zaten die (grote) bedrijven er niet. Maar deze crisis legt de kwetsbaarheid wel heel erg bloot. Als je geen toegang meer hebt tot bepaalde grondstoffen of producten, dan moeten we die tekorten aanvullen. Daar zitten natuurlijk economisch wel uitdagingen aan, maar voor zekerheid moet je betalen, zo blijkt.

Koen Knufing vindt het als voorzitter van VNO-NCW Achterhoek mooi dat er veel overlap is. Het inzicht verkrijgen in je supply chain is vooral interessant. Hoe ziet je keten er eigenlijk uit en waar zitten onzekerheden? Moet dit lokaal of helpen we dan de grotere (export) handel ook om zeep? Die discussie moeten we wel aan want het helpt namelijk wel om minder kwetsbaar zijn, zo blijkt maar weer eens.  

In de napraat is Jan Kaak benieuwd naar wat er nu op de agenda staat in de andere regio’s. Die wordt met name bepaald door de actualiteit in Azië en Amerika, en wat dit voor invloed heeft op onze bedrijven, geeft John aan. En natuurlijk het gezondheidsaspect en het maken van regels daaromtrent. Ze proberen pro-actief samen met de betrokken bedrijven om alles door te geven naar Den Haag. Welke kansen liggen er juist nu? En hoe kunnen we daar op inspringen? Dat zijn issues van dit moment, naast natuurlijk de wettelijke kaders van de overheid die in het bedrijf nageleefd moeten worden, zo beaamt ook Frank.

Wellicht kunnen we onze netwerken met elkaar verbinden om met elkaar de agenda’s te bekijken en misschien ook wel meer in het Haagse de agenda te gaan bepalen. Daar gaan we mee aan de slag.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten