Alle resultaten

Videopodcast: Jonneke Fongers en Sabine ten Holder

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Jonneke Fongers en Sabine ten Holder

Videopodcast: Jonneke Fongers en Sabine ten Holder

Jonneke Fongers en Sabine ten Holder zijn ondernemers die dicht op de arbeidsmarkt in de Achterhoek staan. Kantoor Fongers & Fongers richt zich op recruitment, loopbaanmanagement en outplacement van personeel. Ze moeten erg wennen, maar hadden gelukkig alles al digitaal en konden ze snel schakelen en doorwerken met Google-Meet. Sollicitatiegesprekken zijn nu via Zoom, maar mensen die bij haar werken zijn bij uitstek mensen die persoonlijk contact willen maken, dus het is wel wennen. Als je sollicitatiegesprekken via beeld doet moet je de mensen ook echt de tijd geven om te kunnen ontspannen, omdat het een vreemde situatie is.

Sabine is van Seesink Flex, een allround uitzendbureau, die in verschillende branches actief is. Het leggen van contact is nu anders dan anders, omdat fysiek contact weg is gevallen. Een aantal collega’s zitten nog wel op kantoor. Sommigen zitten thuis te werken, afhankelijk van de situatie thuis en de mogelijkheden op de werkplek.

Het beeld is wisselend Een aantal bedrijven hebben de flexibele schil helemaal teruggebracht naar 0, maar anderen hebben juist opgeschaald. Sommige bedrijven hebben mensen nu juist mensen nodig omdat buitenlandse arbeidskracht weg is gevallen. Bij Jonneke is het ook heel divers. Er zijn een heel aantal dingen bevroren omdat ze niet via beeld iemand aan willen nemen. Aan de andere kant zijn er nu veel goede mensen vrij gekomen omdat jaarcontracten niet zijn verlengd. Daar profiteren bedrijven die nu in talent durven investeren van.

Verder kijken bedrijven juist nu heel erg kritisch naar het functioneren van mensen in je team. Past iemand nog bij het bedrijf of is iemand binnen het bedrijf wel op de goede plek? Sabine geeft aan dat ze nu bij een aantal bedrijven personeel doorlenen. Dat is natuurlijk een mooie, tijdelijke oplossing voor nu. Je moet juist nu heel erg in gesprek blijven en de situatie van week tot week bekijken waar nog rek zit en waar niet. Projecten lopen nog door en materialen zijn er nog genoeg, maar we weten dat de klap nog komt na de zomer. Jonneke sluit hier bij aan. De communicatie met je klanten is nu heel belangrijk, om straks als het weer gaat lopen iedereen in de juiste stand te hebben.

Een regionaal platform kan daarbij een meerwaarde kan zijn. Daar kunnen bedrijven dan aangeven wat ze ‘over’ hebben. Je hebt dan wel te maken met de vaardigheden van flexkrachten. Seizoenswerkers, zoals nu de hoveniers, zoeken nu mensen en dat kan wellicht wel werken. Het zou toch mooi zijn om iets te bieden in de regio waar dit samenkomt. Je kunt een website (pagina) maken van mensen die wonen en/of willen werken in de Achterhoek. De grote bedrijven met grote flexibele schil drastisch verminderen. MBK heeft juist de flexibele schil nodig en kunnen niet zonder.

Het ziekteverzuim onder de flexibele schil is vele malen minder dan onder vast personeel, geeft Sabinen aan. Dat is een bijzondere ontwikkeling die waarschijnlijk te maken heeft met de zekerheid van een vaste baan.

Er liggen ook wel kansen in deze tijd. Juist nu kun je ook mensen aan je binden. En er is ook altijd nog wel veel te verbeteren aan bijvoorbeeld de website. Laten we hopen dat de anderhalvemetereconomie snel afgebouwd kan worden en dat we elkaar weer een hand kunnen geven en elkaar te spreken in persoon.

In de napraat geven zowel Jonneke als Sabine aan dat ze zeker willen meewerken aan een platform met concollega’s. Er zijn inmiddels al plannen binnen de thematafel voor een dergelijke website. Er is een enorm vertrouwen in het werkveld en de arbeidskracht in de Achterhoek. Alle regels die we ooit bedacht hebben komen uit een tijd die niet lijkt op hoe het er nu uitziet. Afgesproken is om een vervolgafspraak te maken en proberen los te raken van de commercie. VNO-NCW sluit graag via de thematafel aan als er meerdere partijen (open) aansluiten.   

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten