Alle resultaten

Videopodcast met vier jonge ondernemers

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast met vier jonge ondernemers

Videopodcast met vier jonge ondernemers

In deze videopodcast komen vier jonge ondernemers aan het woord: Anneke van Ommen, Rik Wamelink, Dave van Zandvoort en Martijn Doornink. Hoe ondernemen zij in tijden van corona?

Anneke van Ommen geeft aan dat de Pillen Group al snel met hygiëne displays is gekomen. Ze waren al mee bezig toen in Azië Corona uitbrak, ook omdat het een mooie aanvulling was op hun werkportfolio. Vervolgens zijn ze ook plexiglas schermen voor aan de kassa gaan leveren. Altijd naar mogelijkheden kijken en in kansen denken is superbelangrijk. Binnen Jong management, waar ze voorzitter van is, zoeken ze veel contact met elkaar en hebben ze het al over een vrijdagmiddagborrel via de laptop. Al is dat lastig gebleken om verschillende redenen. Factoren als drukte op het bedrijf, kinderen die thuis zitten en het helemaal klaar zijn met beeldbellen spelen mee.

Rik Wamelink zit ook in het bestuur van Jong management en beaamt dat ze vooral bezig zijn met contact zoeken met iedereen. Hoe je elkaar kunt helpen is wat er heel erg speelt onder de jonge ondernemers. Je ziet dat sommige bedrijven nu hard geraakt worden en dat het bij andere waarschijnlijk later gaat komen. Iedereen krijgt er mee te maken en samen sta je toch sterker.

Bedrijfsmatig is het een hele gekke maand geweest bij Studio544 van Rik. Van kwartaal 2 zijn alle 22 activiteiten die gepland stonden allemaal in 1 dag opgezegd. Dave en zijn personeel waren als in shock. In 18 jaar ondernemerschap is zoiets in de verste verte nog nooit gebeurd. Technisch ben je dan eigenlijk failliet. Maar goed, je moet verder. En dan ga je denken en sparren met je personeel en met de ondernemers in je netwerk en nu maken ze businessvideo’s voor bedrijven. Heel simpel en snel is dit opgezet zodat bedrijven bijvoorbeeld een fitnessprogramma voor de medewerkers in elkaar kunnen zetten.

Het combineren van je bedrijf door de crisis loodsen en schoolgaande kinderen thuis hebben zitten is pittig. ’s Avonds ben je doodop en dan moet je eigenlijk nog aan het werk omdat daar soms niet zoveel van gekomen is. Dat is waarschijnlijk wel een verschil met de oudere ondernemers, die veelal de kinderen ouder en zelfstandiger zullen hebben.

Dave van Zandvoort (Kwerreveld dakbedekkingen) zegt aan dat het heel erg statisch is in bijvoorbeeld en evenementen en horecabranche. Dat is echt heavy. Iedereen probeert te overleven en toch vooruit kijken en toch te denken in kansen. De veerkracht die hij overal om zich heen ziet is toch bewonderenswaardig. Kijken over de crisis heen is niet altijd makkelijk, maar iedere ondernemer probeert het al wel. De ondernemers binnen AJO, waar hij voorzitter van is, helpen elkaar op dit moment nog meer dan dat het normaal al gebeurde. Het is nog meer een vriendenclub geworden en dat is als voorzitter mooi om te zien.

Martijn Doornink doet alles op gebied van evenement met eten en drinken met o.a. zijn bedrijf Achterhoek Catering & Party Service. Van bruiloften en grote bedrijfsfeesten tot bijvoorbeeld de Zwarte Cross. Hij dacht de cruciale 7 jaren door te zijn met zijn bedrijf en draaide goed, maar heeft nu het gevoel dat hij helemaal opnieuw moet beginnen. Alles is gecanceld. Van een prachtige orderportefeuille tot bijna 0. Er zijn al evenementen gecanceld in oktober / november. Dat is niet te bevatten soms.

Hij heeft snel geschakeld. Ze hebben net de sleutel gekregen van het cultuurhuus in Dinxperlo en dat staat nu leeg, terwijl er van alles had moeten gebeuren. Organiseren zit toch in het bloed, dus hebben ze toch een evenement live op internet gestreamd en er  een heel online evenement van gemaakt. Ondernemers sprongen er snel op in hebben prijzen aangeboden. Dat geeft in deze tijden veel energie en met de kosten van 0, maar ook zonder verdiensten blijf je toch in de picture.

Er lijkt, desgevraagd aan allen, weinig verschil tussen oudere en jongere ondernemers. Saamhorigheid en ‘actie in de taxi’ is wat er moet gebeuren, zegt Anneke. En dat zien ze eigenlijk allemaal overal in de regio gebeuren. Binnen de club van 20 zijn er 5 heel hard geraakt, geeft Martijn aan. Je wordt snel creatief, ook om elkaar te helpen. Amerikaanse bus die voorlopig toch niet ingezet kan worden, wordt nu omgebouwd tot rijdende schoenenwinkel van een ondernemer uit de vereniging. Dat is natuurlijk fantastisch.

Ook Rik geeft aan dat er onderling heel veel overlegd en gedeeld wordt. De overheidsregeling en voors en tegens hiervan worden volop over de app gedeeld. Er zit ook een jurist bijvoorbeeld die in deze tijd hun steentje bijdragen en met advies op maat komen.

De anderhalvemetereconomie is een containerbegrip waar de jonge ondernemers niks van willen weten. Die economie gaat voor heel veel bedrijven en beroepen niet op, dus is het een soort stempel of modewoord geworden. We moeten de economie weer aan het draaien krijgen. Wellicht moeten we toch kijken, met in acht neming van de risico’s en de overheidsmaatregelen, om toch weer met zijn allen aan de slag te gaan. Bescherm de mensen die het nodig hebben, maar laat het wat los waar het kan, zodat er straks niet duizenden mensen in de regio op straat komen te staan. Een semi-gezond bedrijf kan het een paar maanden volhouden, maar geen jaar

Niet alles is kommer en kwel. Rik vindt het ook heel erg leuk om meer met je gezin bezig te zijn. Genieten meer van kleine dingen zoals een picknick of een wandeling bijvoorbeeld. Voor Anneke brengt het op een of ander manier ook wel heel veel rust. De hoogste versnelling waarin werd geleefd is een versnellinkje lager gegaan en dat geeft ook tijd om na te denken. Dave geeft aan dat we gedwongen worden om zaken te doen die aan de andere kant voor een oplossingen kunnen zorgen. Neem het vele reizen of het fileprobleem. Verder zie je een bepaalde trots een saamhorigheid ontstaan voor het land en voor de Achterhoek. We moeten verbinden en het samen doen.

De napraat is ook interessant om te zien in de videopodcast! Na de opname is de microfoon voor iedereen open gezet en dat leverde mooie discussies en adviezen op.  

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten