Alle resultaten

Videopodcast: Nick Snippe van VTS Technical Group over ondernemen en COVID-19

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Nick Snippe van VTS Technical Group over ondernemen en COVID-19

Videopodcast: Nick Snippe van VTS Technical Group over ondernemen en COVID-19

In deze videopodcast vertelt Nick Snippe van VTS Technical Group zijn ervaringen van ondernemen in ‘Coronatijd’.

VTS verzorgt het hele pakket aan (technische) service bij veel bedrijven in de Achterhoek en verder het land in. En om maar met de deur in huis te vallen: voor de dienstverlening is het op dit moment een hele lastige situatie. Er is verregaande angst bij een deel van de opdrachtgevers, die zich daardoor strikt aan de eigen coronaprotocollen vasthouden. VTS is dan vaak een ‘derde’ partij en soms betekent dit dat de mensen van Nick mensen geweigerd worden. Het lijkt een soort pas op de plaats en dat iedereen van hieruit bekijkt wat er gaat gebeuren. De hoop is dat het iets normaliseert.

Ze proberen creatief te zijn en op andere vlakken aan het werk te gaan met de mensen die ‘over’ zijn. Laswerkzaamheden voor partnerbedrijven worden opgepakt en sommige werknemers nemen overuren op. Daarnaast wordt tijd gestoken in het bouwen van twee afvullijnen van ontsmettingsalcohol, waar ze een bedrijf mee uit de brand helpen. Ze pakken hier heel duidelijk de verantwoordelijkheid en kijken daarbij niet alleen naar zichzelf. De boodschap van Nick is heel duidelijk dat iedereen, en dan met name de grote bedrijven in de regio, dat zouden moeten doen om elkaar draaiende te houden! De kracht moet zijn dat grote bedrijven de kleinere bedrijven er nu door moeten slepen.

De bedrijven die door heel Europa werken hebben het meest lastig, ziet Nick. Die vragen nu zelfs al vooraf betalen! Dat stopt de keten en is de doodsteek voor bedrijven met niet zoveel vet op de botten. Het doet denken aan de vorige financiële crisis. Zo ziet hij ook dat grote klanten vaak financieel strengere regels hanteren dan kleinere bedrijven. Een grote klant gaat bijvoorbeeld de betalingstermijn verlengen van 30 naar 90 dagen! Dat is angst die dan door gaat werken en funest voor de bedrijven die er een link mee hebben.

We moeten dit de branche-organisaties hier echt laten weten wat er op dit moment gebeurt. De maatregelen van overheid zijn goed, maar iedereen trekt nog teveel aan de handrem. Dat sijpelt door en daardoor stokt de cashflow. Ze draaien bij VTS Technical Group nog op (ongeveer) 70% en er nog geen sprake van paniek. De onzekerheid hoe lang het aan gaat houden is wel lastig. 

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten