Alle resultaten

Videopodcast over supply chain

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast over supply chain

Videopodcast over supply chain

Deze videopodcast gaat over de supply chain in de coronacrisis. Alex Vossebeld (Bronkhorst High-tech), Harold Groot Roessink (BMI-Thegon) en Frans Verhaegh (MEVO) bespreken hoe het in kaart brengen van je keten je juist in tijden van crisis kan helpen.

Bronkhorst High-tech is toonaangevend als het gaat om low flow fluidic handling. Maar waar het ook toonaangevend in is, is de manier van samenwerken met toeleveranciers en klanten. Het Ruurlose bedrijf wil graag zorgen voor een goede, sterke keten om snel te kunnen schakelen en gemakkelijk verbeteringen door te voeren. Dit betaalt zich terug in crisistijd.

Alex Vosselbeld, manager operations, geeft aan dat zijn bedrijf veel contact heeft met andere bedrijven in de keten en contact tussen de onderlinge toeleveranciers ook aanmoedigt om om van elkaar te kunnen leren en een vertrouwensband te creëren. We sparren regelmatig met verschillende partijen en evalueren hoe het gaat. Ze werken met langere contracten zodat de toeleveranciers wat meer zekerheid hebben en dat is heel mooi. Het bedrijf heeft daarvoor zelfs een supply chain award voor gewonnen.

De Coronacrisis maakt wel duidelijk dat risicomanagement van je bedrijf wel heel erg belangrijk is, aldus Alex. Wat doet ieder facet met je keten of je product? Het is perfect dat je de producten in de regio kunt vinden, want je bent dan flexibeler. Het is, als je bij elkaar over de vloer komt, ook gemakkelijker een band op te bouwen. Bij zaken die je kunt verspanen is het ook nog wel te doen, omdat er meerdere bedrijven zijn die dit kunnen leveren. Specifieke elektrische onderdelen die erg specialistisch zijn komen uit Azië. Bovendien zijn die vaak in handen van grote bedrijven als Siemens en daar kunnen we op regionaal (of zelfs landelijk) niveau nooit echt mee concurreren. De voorraad en het magazijn op orde hebben kan ervoor zorgen dat je in deze tijd door kunt draaien. Dat lukt dus gelukkig ook goed tot op dit moment.

Frans Verhaegh, directeur van MEVO Precision Technology, levert met zijn bedrijf o.a. aan Bronckhorst High-tech en aan de medische industrie. Hij geeft aan dat Bronckhorst High-tech terecht de Supply Chain Award heeft gewonnen, omdat er altijd al veel contact is geweest en het samenwerken met de gehele keten ook MEVO enorm heeft verbeterd; door kritisch naar de producten en het productieproces te kijken leren ook toeleveranciers bij. Iedere partij in de keten is hierdoor meer concurrerend geworden. Hij geeft aan dat ze zelfs met concullega’s in de keten samenkomen en elkaar echt verder helpen.

Frans geeft verder aan dat ze voor een andere klant nu wel vastlopen omdat onderdelen uit Italië moeten komen. Dat is dan wel een zoektocht om het toch ergens te krijgen en daar gebruik je dan je hele netwerk voor. Dat er voor de levering aan Bronkhort High-tech geen problemen zijn komt dus omdat ze die hele keten goed in kaart hebben.

Ook voor Harold Groot Roessink, eigenaar van BMI-Thegon, is Bronckhorst High-tech een fijne partner om mee samen te werken. Er is een eerlijke en open communicatie en daardoor werkt dat in ieder bedrijf door die toelevert of produceert. Doordat ze gezamenlijk optrekken weet Harold welke onderdelen cruciaal zijn voor zijn klant. Dus ook BMI Thegon heeft genoeg voorraden zodat hun klanten (o.a. Bronchkhorst) verder kunnen, geeft Harold aan. Verder geeft het veel minder stress omdat er langlopende contracten en zijn en er een enorme vertrouwensband ontstaan is. Je weet wat je aan elkaar hebt en daardoor komen ze in deze tijd bij BMI-Thegon ook niet direct in de problemen.

Alex zag sowieso al wel een dipje aankomen. De tweede helft van vorig jaar liep alles al iets af. Groot voordeel nu is dat hun bedrijf altijd ook de kleine klanten heeft gerespecteerd. Dat helpt nu enorm, omdat je makkelijker kan blijven draaien en minder afhankelijk bent van een paar grote jongens. Hij geeft als voordeel van deze tijd aan dat door het werken met Teams nu sneller ook andere werknemers bij overleggen kunnen aanhaken. Je ziet dan dat die in sommige gevallen enorm veel goede inbreng hebben.

Het sociale missen alle drie de heren enorm. Ze hopen dat de regels versoepelt gaan worden aanstaande dinsdag. De ditjes en datjes in de kantine en vergaderingen bij elkaar in het pand zijn ook belangrijk en onvervangbaar. Je ziet elkaar minder nu het op afstand moet. Het persoonlijk contact is veel belangrijker dan het uurtje rijden dat je er mee kwijt bent, geeft Harold tot slot aan.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten