Alle resultaten

Videopodcast: Theo Lammers van Kaak Group over ondernemen en COVID-19

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking
Videopodcast: Theo Lammers van Kaak Group over ondernemen en COVID-19

Videopodcast: Theo Lammers van Kaak Group

Theo Lammers is COO van de Kaak Group komt aan het woord in deze videopodcast. Martin Stor en Jurgen Rutgers namen met hem de afgelopen weken door en keken natuurlijk ook vooruit.

Omdat Kaak, behalve vestigingen in het buitenland, ook veel Nederlandse medewerkers over de hele wereld heeft zitten werd de impact van de crisis al snel duidelijk in Terborg. De vestiging in Italië ging al drie weken geleden dicht en alle medewerkers die daarvan terugkwamen moesten 2 weken in quarantaine. Dat was gelijk de eerste ervaring met thuiswerken!

Er werd een crisisteam in het leven geroepen en daarbij zag je al snel hoe creatief mensen in crisissituaties worden. Kaak had nog de beschikking over een pand waarin geen activiteit was en deze werd al snel ingericht om iedereen zoveel mogelijk te verspreiden. Er is gelijk flexibel met de ruimte omgegaan om de productie zoveel en zo veilig mogelijk door te laten gaan.

Daar bij de productie / montage is het goed te merken dat het minder is dan 4 weken geleden. Producten die uit Italië kwamen moeten nu bijvoorbeeld uit Korea komen en het werken met variabele werktijden en verschillende pauzes kost nu nog even tijd. Tegelijkertijd is het dus een hele uitdaging voor de komende tijd, omdat de broodvoorziening als prioriteit wordt gezien en dus overal de machines op zo’n 150% draaien. Support op afstand, soms m.b.v. provisorische camerabeelden, is wat er nu volop is opgetuigd.

Dit is wel waar Theo gelijk aan denkt als het gaat om Kaak 3.0. Er worden nu zoveel ervaringen opgedaan met flexibele arbeidstijden en afstandswerken dat ze dat ook na de crisis zeker zullen blijven doen. Naast de vervelende aspecten zijn er dus ook wel kansen te zien.

Bij Kaak houden ze de steunpakketten natuurlijk goed in de gaten en hebben ze een aantal scenario’s klaar liggen. Op dit moment is er nog geen reden voor paniek, maar ze focussen zich met name op het pakket van 20% omzetdaling, wat gelukkig nog niet aan de orde is. Kaak heeft een checklist die ze graag met andere bedrijven delen (staat ook op de site) en ze zien graag ervaringen en tips van andere bedrijven. 

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten