Alle resultaten

Wasconnect: Duurzame facilitaire dienstverlening

Schoon

Wasconnect: Duurzame facilitaire dienstverlening

In januari 2017 startten Michel Mekenkamp en Floris van Eekert een nieuwe onderneming; Wasconnect. Gezamenlijk hebben beide ondernemers meer dan veertig jaar ervaring in de facilitaire dienstverlening. Met Wasconnect bieden zij bedrijven en organisaties een unieke en duurzame dienstverlening op het gebied van bedrijfskleding en onderhoud, contractbeheer en toilet- en hygiëneproducten.

Visie

Mekenkamp: “Veel bedrijven huren bedrijfskleding en krijgen dan te maken met lange en complexe leasecontracten. Kopen is een alternatief, maar dan zijn de bedrijven zelf verantwoordelijk voor wassen en onderhoud. Met Wasconnect bieden we een oplossing: bedrijven kopen de bedrijfskleding zelf aan en wij ontzorgen ze met wassen en repareren. Bedrijven kunnen hiermee hun uitgaven fors verminderen.”

Duurzaam wassen

Van Eekert: “Alle Wasconnect-wasserijen zijn MVO-gecertificeerd. Er wordt op duurzame wijze gewassen, met hergebruik van water en gebruik van ECO-schoonmaakmiddelen. De bedrijfskleding wordt altijd gereinigd door een wasserij in de buurt, waardoor zo weinig mogelijk transport nodig is. Dit transport is ook nog eens elektrisch.” De kleding die Wasconnect levert heeft allemaal het Fair Wear-label, een garantie dat deze kleding onder eerlijke arbeidsomstandigheden is gemaakt. Ook is er veel aandacht voor kwaliteit, zodat de bedrijfskleding langer meegaat.

Bijzonder is dat Wasconnect de mogelijkheid heeft tot een geavanceerd logistiek systeem ten behoeve van bedrijfskledingbeheer. Wasconnect werkt als een van de weinige bedrijven in Nederland met een uniek RIFD-systeem. Hierbij worden een soort ‘mini-antennes’ aan de kleding bevestigd. Deze RIFD-tags bieden bedrijven mogelijkheden voor een beter beheer. Het laat onder meer zien hoe vaak een medewerker schone kleding ophaalt, hoeveel kledingstukken een werknemer in bezit heeft en of de kleding mee naar huis wordt genomen.

DeLoSan & ZuLoSan

Onder de labels Deventer Lokaal Sanitair (DeLoSan) en Zutphen Lokaal Sanitair (ZuLoSan) brengt Wasconnect zijn producten op gebied van toilethygiëne op de lokale markt. Alle producten en diensten hebben een milieukeurmerk. Het toiletpapier is onder andere voorzien van een Eco- en FSC-keurmerk. Oude toiletdispensers worden gemonteerd en gerecycled om een tweede leven mogelijk te maken. Distributie van toiletpapier, zeep en handendroogpapier wordt in Deventer uitgevoerd met elektrisch vervoer. Bevoorrading van kleine hoeveelheden worden in Zutphen met de bakfiets vervoerd door de Praktijkschool Zutphen.

Wasconnect - Michel Mekenkamp Foto Fokke P. de Boer

Goed doel

Wasconnect verbindt een sociaal doel aan haar diensten. In Deventer is dat Stichting Present en in Zutphen zijn dat de diverse projecten waaraan de praktijkschool Anne Flokstraschool verbonden is. Een vast percentage van de winst wordt gereserveerd voor beide goede doelen. De ambitie voor DeLoSan en ZuLoSan is om het deelnemersaantal flink te laten groeien. Voor beide gemeentes hoopt Wasconnect er minimaal vijftig nieuwe bedrijven of instellingen bij te krijgen. Dit moet lukken. Mekenkamp: “Elk bedrijf beschikt over een toiletgroep en is daarmee potentiële klant. Het maakt ons niet uit hoe groot het bedrijf is. Bij de kleinste klant werken vier personen en bij onze grootste bijna duizend. We kijken daarnaast naar de mogelijkheden in Apeldoorn. We willen ons lokale toilethygiëneservice daar in de nabije toekomst ook graag uitrollen.”

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten