Alle resultaten

Zakendoen met Oekraïne en Rusland in oorlogstijd

Met in deze editie: Zakendoen met de Oekraïne en Rusland in oorlogstijd, Het creëren van flow in het productieproces en aankomende evenementen.
Internationalisering
Zakendoen met Oekraïne en Rusland in oorlogstijd

Zakendoen met de Oekraïne en Rusland in oorlogstijd

Het MKB Trade Office en MKB Deventer hebben samen met andere partijen, waaronder Go4export en RCT Gelderland op 14 maart een bijeenkomst georganiseerd over de gevolgen van het zakendoen met Oekraïne en Rusland nu het oorlog is en er veel sancties aan Rusland zijn opgelegd. Zo’n dertig mensen zijn aanwezig, vooral ondernemers uit de Cleantech Regio en Twente.

Uit gesprekken met ondernemers blijkt onder meer dat transportbedrijven in de problemen zijn gekomen. Niet alleen omdat het verzekeren van transport naar de Oekraïne erg ingewikkeld is geworden, maar ook omdat de Oekraïense chauffeurs hun vrachtwagen aan de kant hebben gezet en zijn gaan vechten. Daarnaast hebben IT-bedrijven problemen als ze werken met betaalde krachten die het werk in de Oekraïne uitvoeren. Een IT-bedrijf heeft medewerkers in Charkov aan het werk. Zij zijn gevlucht uit de stad en werken nu in minder onrustig gebied. In een ander geval komt het voor dat een medewerker in een schuilkelder nog gewoon probeert te werken. Probleem voor de ondernemer met medewerkers in Charkov is wel: kan ik ze nog betalen?

Tijdens de bijeenkomst zijn er enkele inleidingen. Een daarvan is afkomstig van de Rabobank. In die presentatie wordt duidelijk gemaakt dat het financiële verkeer met de Oekraïne nog wel mogelijk is. Met Rusland is het erg ingewikkeld geworden, omdat er twaalf Russische banken zijn afgesloten van SWIFT. Vanuit de Raad van Ondernemend Nederland (RVO) wordt aangegeven dat zij een sanctieloket openen waar bedrijven met hun vragen terecht kunnen.

Die vragen zullen zeker komen, alhoewel een onderzoek van FME laat zien dat iets meer dan 50 procent van de onderzochte bedrijven geen gevolgen van de sancties verwacht voor hun omzet. De vraag is wel of ze dat, met de aanhoudende oorlog, over enkele weken nog steeds niet verwachten. Waar nog bij komt dat de effecten van sancties nu nog niet altijd zichtbaar zijn, naarmate de tijd vordert worden de gevolgen pas in volle omvang duidelijk.

Heb je als ondernemer vragen over de gevolgen van de oorlog en de sancties, dan kun je contact opnemen met het MKB Trade office in Deventer.

Bekijk alle resultaten