Alle resultaten

H2 Milkrun: Waterstof voor intern transport

Samenwerking

H2 Milkrun: Waterstof voor intern transport

Waterstof is niet nieuw. De technologie kent een rijke historie van toepassingen. Het energieakkoord en uitdagingen binnen de energietransitie leggen het thema waterstof steeds vaker op tafel. In de regio Foodvalley proberen de initiatiefnemers van de H2 Milkrun de aandacht voor waterstof in de gehele keten op gang te brengen. Het idee is om een tankauto met waterstof rond te laten rijden, zodat verschillende ondernemers toegang hebben tot de brandstof.

Versnellen energietransitie

“Een transitie gaat sneller wanneer je aansluit bij wat er is.”, vertelt Willem Stehouwer van Toyota Material Handling in Ede. Twee jaar geleden startten zes bedrijven in de Regio Foodvalley – Bruil, Bosch Beton, ACT, Veth Automotive, Bidfood en Toyota Material Handling – het H2 Milkrun project. RCT Gelderland ondersteunt het initiatief. Het Energieakkoord heeft specifieke doelen voor transport en mobiliteit. Innovatiemakelaar Sina helpt de initiatiefnemers met het uitwerken van mogelijkheden voor deze doelen.

Het project

De zes initiatiefnemers zijn twee jaar geleden vanuit een vrij format gestart. Het voorbeeld van een Toyota waterstof tankwagen in Japan bood inspiratie. HyMatters heeft vervolgens een vooronderzoek uitgevoerd om de technische, economische en juridische haalbaarheid te onderzoeken. Over de technische haalbaarheid is inmiddels duidelijkheid. Qua wet- en regelgeving is het toepassen van waterstof nog deel onontgonnen gebied. De business case kent nog uitdagingen.

Meer informatie over het H2 Milkrun project »
Download hier de resultaten van het vooronderzoek »

Het project bevindt zich momenteel in de tweede fase. Met regelmaat worden partijen uitgenodigd om mee te denken en zich aan te sluiten bij het project. Zoals tijdens de Experttafels in april en september. Ook de lokale en provinciale overheid zijn betrokken bij het project.

Participeren

Om de H2-Milkrun te realiseren zijn de initiatiefnemers op zoek naar participanten op verschillende gebieden. Denk hierbij aan:

 • Realisatie
  – Het ontwerp en de bouw van de H2-Milkrun tankwagen
  – Het meedenken en werken aan vergunningen
  – Financieringsvraagstukken
 • Exploitatie
  – Onderhoud van de tankauto
  – Uitvoering van bezorgdienst
  – Beheer waterstof vulplaats
 • Gebruikers
  – Abonnement op de H2-Milkrun
  – Ook leasen of huren heftruck
  – PR en ontwikkeling

Wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op met Sina Salim via +31 6 41 36 93 75 of stuur een e-mail naar sina@rctgelderland.nl. Hij helpt je graag verder!

Terug naar Update 5 – september 2019

Bekijk alle resultaten